Divá zver sa pravidelne pohybuje na Hradisku a v jeho okolí, muž dnes ráno natočil srnčiu rodinku


Foto: Divá zver sa pravidelne pohybuje na Hradisku a v jeho okolí, muž dnes ráno natočil srnčiu rodinku

Žilinčan Michal natočil dnes ráno video, na ktorom je možné vidieť rodinu srniek prebiehajúcich cez cestu pod Hradiskom. Ide o úsek cesty smerujúcej k cintorínu smerom od areálu Dopravného podniku mesta Žiliny na Kvačalovej ulici. V tejto časti je postavených aj niekoľko rodinných domov.

Podľa slov autora videa nie je takýto úkaz jedinečný, srnky či diviaky je možné na Hradisku stretnúť často. „Bolo to dnes ráno, keď som išiel so psom na Hradisko približne okolo 5:50 hod. ráno. Sú tam každé ráno, niekedy aj diviaky, preto som aj začal kamerovať a čakal, či niečo bude,“ uviedol Michal, ktorý video natočil.

V prípade stretnutia s divou zverou sa snažte zachovať pokoj, pri napadnutí neklaďte odpor


Obyvatelia žilinského sídliska Hájik majú pravidelné skúsenosti s diviakmi, ktoré sa postupom času osmelili a tak ich posledné roky možno vídať aj priamo na sídlisku. Divá zver najčastejšie popri obytnej zóne prebieha, v niektorých prípadoch však hľadá potravu v smetných košoch a ich okolí.

Pri stretnutí s divou zverou by mal človek zachovať pokoj a snažiť sa nenadväzovať priamy očný kontakt, čo by mohla chápať ako ohrozenie. Odborníci odporúčajú hľadieť periférne mimo a otočený chrbtom pomaly z miesta cúvať. V prípade útoku je riešením ľahnúť si na zem do skrčenej polohy a chrániť si najmä oblasť hlavy a krku.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu