Vyšetrovanie Milana Mazureka pre výroky v rádiu Frontinus polícia ukončila, navrhla obžalobu


Foto: Vyšetrovanie Milana Mazureka pre výroky v rádiu Frontinus polícia ukončila, navrhla obžalobu

Koncom roka 2016, konkrétne 20. decembra, začala Rada pre vysielanie a retransmisiu voči žilinskému rádiu Frontinus správne konanie, pre podozrenie z porušovania objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov a tiež pre možné podnecovanie nenávisti. Toho sa mal dopustiť poslanec Milan Mazurek, ktorý 2. októbra prišiel do rádia diskutovať namiesto predsedu ĽSNS Mariána Kotlebu. Sám moderátor vtedy priznal, že o tejto zmene nevedeli až do poslednej chvíle. Z úst poslanca NR SR často zaznevali výroky na adresu rómskeho etnika.


Verdikt zo zasadania Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorá konala na základe ôsmich podnetov od poslucháčov, bol pre regionálne rádio prísny. Za odvysielanie októbrovej relácie s názvom “Debata na telefón”, v ktorej vystúpil poslanec ĽSNS Milan Mazurek, mu rada uložila pokutu vo výške 15.000 eur.


Počas relácie mali byť porušené dve ustanovenia zákona. „Za porušenie pravidiel objektivity rada vysielateľovi uložila sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona, za porušenie zákazu podnecovania nenávisti pokutu vo výške 15 000 eur,“ informovala Rada pre vysielanie a retransmisiu.

Národná kriminálna agentúra NAKA viedla v tejto veci vyšetrovanie, pre podozrenie zo spáchania trestného činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Televízia Markíza dnes informovala na svojom webe tvnoviny.sk, že polícia už vyšetrovanie ukončila. Záverom má byť návrh na podanie obžaloby, ktorý spracoval vyšetrovateľ v pondelok 14. 8. 2017.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: tvnoviny.sk