Dopravný podnik mesta Žiliny opäť otvoril svoje brány verejnosti


Foto: Dopravný podnik mesta Žiliny opäť otvoril svoje brány verejnosti
Galéria: 6 fotiek

Žilina 16. 9. 2014 – Pri príležitosti 20. výročia spustenia trolejbusovej prevádzky, ktorá tvorí nosnú časť mestskej hromadnej dopravy v Žiline, zorganizovali Mesto Žilina a Dopravný podnik mesta Žiliny Deň otvorených dverí v DPMŽ. V sobotu 13. septembra areál trolejbusového depa navštívili stovky záujemcov i nadšencov mestskej dopravy.

Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. (DPMŽ) v spolupráci s Mestom Žilina otvoril svoje brány širokej verejnosti v sobotu 13. septembra. Deň otvorených dverí v DPMŽ sa konal v priestoroch trolejbusového depa na Kvačalovej ulici 2 v Žiline a zúčastnilo sa viac ako 1 000 ľudí. Pre návštevníkov dopravného podniku bolo pripravených viacero sprievodných akcií, ktoré nemali len za úlohu spríjemniť sobotňajšie popoludnie, ale mali aj náučno-preventívne poslanie.

Hlavnými atrakciami boli simulátor nárazu a prevrátenia vozidla, na ktorom si mohol každý overiť účinnosť používania bezpečnostných pásov a nutnosť ich používania, ďalej to boli okuliare simulujúce stav opitosti, tzv. „drunk glasses“ – vnímanie účastníka cestnej premávky po užití alkoholu. Táto sprievodná akcia bola vedená pod záštitou Oddelenia bezpečnosti cestnej prevádzky (BECEP) Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. Simulátory poskytli spoločnosti Autoklub Slovakia Asistance, s. r. o. a Driving Academy, s. r. o.

Dopravní policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru Slovenskej republiky v Žiline mali k dispozícii informačný stánok so zameraním na dopravno-preventívne aktivity. Príslušníci Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline ponúkli odborný výklad a ukážky prvej pomoci na figuríne, ktorej poskytnutie by mal ovládať každý vodič. Pre deti bol pripravený program pod vedením animátorov z Centra voľného času Žilina a nafukovací hrad a šmykľavka, ktorú ocenili najmä tí najmenší.

Zaujímavou atrakciou bol aj prejazd autobusu s cestujúcimi cez umyváreň vozidiel. V závere dňa si návštevníci mohli otestovať svoje vedomosti o bezpečnosti cestnej premávky a prevádzky DPMŽ vo vedomostnom kvíze, v ktorom boli víťazi odmenení hodnotnými cenami – získali voľné cestovné lístky.

Počas Dňa otvorených dverí v DPMŽ sa mohli návštevníci prepraviť zadarmo kyvadlovou dopravou podľa cestovného poriadku na trase: Kvačalova, DPMŽ – Polícia – Veľká okružná, AUPARK – Štefánikovo námestie – Železničná stanica – Hurbanova – Polícia – Kvačalova, DPMŽ.

„Chcem sa poďakovať všetkým zložkám a partnerom, ktorí sa podieľali na Dni otvorených dverí v DPMŽ. Som veľmi rád veľkému záujmu verejnosti – deti i dospelí si mohli zábavnou formou vyskúšať situácie, do ktorých sa určite nikto z nás nechce dostať. Človek však nikdy nevie, kedy sa vedomosti a zručnosti z tohto dňa každému vodičovi zídu. Dovoľujem si pri tejto príležitosti vyzvať všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali ohľaduplne, a aby v plnej miere rešpektovali dopravné predpisy, pretože ako sa hovorí, je lepšie stratiť minútu v živote ako kvôli minúte život,“ prihovoril sa primátor mesta Žilina Igor Choma prítomným účastníkom Dňa otvorených dverí.

Viac informácií a fotogalériu nájdete na: www.dpmz.sk.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu