Žilinčan Martin vytvoril vlastnú značku kávy, dováža ju priamo z Etiópie


Foto: Žilinčan Martin vytvoril vlastnú značku kávy, dováža ju priamo z Etiópie
Galéria: 8 fotiek

Martin Vavrík je 28-ročný Žilinčan, ktorý kávu nepil, no všetko sa zmenilo, keď navštívil Etiópiu, kde ho očarila jej zaujímavá chuť, história a najmä rituál, ktorý Etiópčania pri jej príprave po stáročia dodržiavajú. Martin sa preto rozhodol vytvoriť vlastnú značku etiópskej kávy, pričom sa snaží ľuďom ukázať, že za každou šálkou sa ukrýva množstvo zaujímavých príbehov.

Žilinčan Martin študoval na vysokej škole Wiener Neustad a počas magisterského štúdia v Rotterdame dostal príležitosť navštíviť africkú krajinu Etiópiu.

„Moji rodičia študovali spolu s Derejem, Etiópčanom, ktorému sa na Slovensku zapáčilo, a preto tu ostal. Už od detstva som od neho počúval, aká je Etiópia krásna,“ hovorí Martin Vavrík. „Keďže som študoval v angličtine, Dereje ma poprosil, aby som mu pomohol s  tlmočením, pretože pripravoval pre svojich európskych priateľov výlet do rodnej krajiny. Bola to lákavá ponuka, ktorá sa neodmieta. Zažil som tam rôzne vtipné príhody, spoznal zaujímavých ľudí a zoznámil sa s etiópskou kultúrou. Po návrate sa ma veľa ľudí na Etiópiu pýtalo, preto som si založil blog a pravidelne na ňom zverejňujem svoje etiópske zážitky.“ 

Etiópska káva má vlastný rituál prípravy

Etiópčania sú veľmi pohostinný národ. Aj tí najchudobnejší vás privítajú niečím pod zub a kávou, hoci sami potom nebudú mať čo jesť. „Derejeho rodina nám pri príchode pripravila  tzv. kávovú ceremóniu. Je to približne 40-minútový rituál prípravy kávy, ktorý sa dodržiava už niekoľko storočí. Vykonávajú ho len ženy, ktoré počas neho kávu pražia úplne dotmava. Po uvarení kávu lejú z veľkej výšky do šálok, takže všetko naokolo oprskajú,“ vysvetľuje Martin. Etiópčania pijú kávu stále a všade. Práve v tejto krajine podľa legendy objavil pastier Kaldi „zázračné“ účinky červených bobúľ. Zožrali ich jeho kozy, ktoré potom začali vystrájať a veselo sa šantiť. Dnes jeho meno nesie najväčšia sieť kaviarní v Etiópii.


„Až v Etiópii som zistil, že káva nie je len obyčajný plod ovocia, z ktorého sa pripravuje nápoj. Je súčasťou histórie, mnohých legiend, kultúry a každodenného života v Etiópii. Káva má pre Etiópčanov cenu zlata.“

Ako sa zrodil nápad na vlastnú slovenskú značku etiópskej kávy?

„Keď som po prvýkrát ovoňal a ochutnal tradične pripravenú etiópsku kávu, neveril som, že mi bude chutiť. Vyzerala  trochu prihorene, no keď som ju ochutnal, mala úplne inú chuť, ako kávy, ktoré si kúpite u nás v obchode. Veľmi jemná, lahodná chuť, cítil som v nej čokoládu a kvety. Tá chuť ma dostala, rituál ma neskutočne fascinoval a mne napadlo, že prečo sa o etiópskej káve na Slovensku veľa nevie, a prečo nie je tak známa ako brazílska či talianska?“

Tu začal Martin premýšľať a v hlave sa mu zrodil podnikateľský plán - vytvoriť vlastnú značku etiópskej kávy. Nazval ju Habesh Coffee. Slovo Habesh sa totiž v minulosti používalo na označenie Etiópie, pôsobí zahranične, a rozumejú mu aj staršie ročníky.

Žilinčan sa do Etiópie vrátil ešte 3 krát, aby navštívil kávové plantáže

Martin sa počas svojich návštev spoznal s vychýrenými exportérmi kávy a dohodol sa na spolupráci. „Kávu som najskôr dovážal praženú priamo z Etiópie, ale nebol som spokojný. Nakoniec som sa rozhodol dovážať z Etiópie zelené kávové zrná a pražiť ich doma. Káva si vyžaduje dávku vedomostí a skúseností. Ja sa mám ešte stále čo učiť, a preto spolupracujem s ľuďmi, ktorí sú majstri v tom čo robia. Jedným z nich je aj môj známy, ktorý má v Čechách malú pražiareň - preto u neho pravidelne pražím. Čerstvosť kávy a kvalitné kávové zrná Arabiky sú základom mojej kávy a jej jedinečnej chuti.“


Martinov sortiment tvoria 2 druhy kávy

  • Habesh Original - tradične etiópsky tmavo pražená zrnková káva, ktorá nie je vôbec kyslá a objavíte v nej chuť horkej čokolády
  • Habesh Exclusive - stredne pražené zrná Arabiky s veľmi ľahkou, sviežou chuťou a výraznou arómou

Etiópska káva má svoje špecifiká

„Často sa mi stáva, že práve „to niečo nezvyčajné“ ľudom chutí a sú z nej nadšení,“ hovorí Martin. Kávy Habesh Coffee si môžete objednať aj priamo na stránke www.habeshcoffee.sk, momentálne s dopravou zadarmo. Martin pracuje na tom, aby našiel aj prvé kaviarne, ktoré jeho kávu zaradia do svojej ponuky. „Pravidelne chodím aj na rôzne akcie v Žilinskom kraji, aby som ľuďom predstavil etiópsku kávu. Nie je to len o predaji, ľuďom vysvetľujem, prečo je moja káva iná, rozprávam o etiópskej kávovej kultúre či histórii,“ hovorí Martin a za pravdu mu dáva aj jeho zákazníčka Petra „Najfascinujúcejšie rozprávanie o káve pri pití tej najlepšej, akú som mala doteraz možnosť ochutnať. Ďakujem krásne za kávový pôžitok.“

Napriek tomu Martin zostáva skromný. „Moja káva nie je najlepšia na svete, to nikomu netvrdím. Každý má rád niečo iné a sedí mu iná kávička. Rád kávu prirovnávam k vínu. Niekto má rád biele suché, iný červené alebo ružové. A niekto víno nemá rád vôbec,“ uzatvára Martin svoje rozprávanie.

Ak by ste chceli kávu Habesh ochutnať, či vypočuť si príhody a zážitky z Etiópie, nájdete Martina a jeho kávičku presne TU.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok