Hlavnú cestu v časti Rosinky chceli opraviť, nový majiteľ parku to zamietol


Foto: Hlavnú cestu v časti Rosinky chceli opraviť, nový majiteľ parku to zamietol
Galéria: 15 fotiek

Dlho očakávaná rekonštrukcia miestnej komunikácie v časti Rosinky, ktorá slúži zároveň ako vjazd do mestskej časti Trnové, sa napokon konať nebude. Ako sme totiž prednedávnom informovali, pozemky pod miestnym parkom prešli do vlastníctva súkromnej osoby - jedného z obyvateľov Rosiniek. Keď sa ľudia dozvedeli túto informáciu, začali mať strach, čo sa bude s parkom ďalej diať. Najviac sa obávajú bytovej zástavby a výrubu zelene. Na nedávnom stretnutí s poslancami vyzvali mesto, aby vo veci konalo, údajne však doteraz nevideli žiadne výsledky.

Situácia s parkom má súvis aj s rekonštrukciou cesty III. triedy, ktorú mal Žilinský samosprávny kraj v pláne už od roku 2016. Práce začali len nedávno, kedy pracovníci Správy ciest ŽSK vybudovali nové odvodnenie vozovky a v uplynulom týždni zaasfaltovali zhruba 150 metrový úsek cesty. Plány rekonštrukcie im prekazil nový vlastník pozemku, ktorý zakázal akékoľvek práce. 

„Začali sme smerom od Trnového do Žiliny, keď prišiel nejaký pán, ktorý nás informoval, že je to jeho súkromný pozemok. Neželal si, aby sme pokračovali v rekonštrukcii na jeho pozemku, preto robíme len tento malý úsek,“ uviedol jeden z pracovníkov Správy ciest ŽSK.

Nový majiteľ vlastní značnú časť pozemkov pod jestvujúcou cestou III. triedy a bez jeho súhlasu nemôže krajská samospráva vykonávať akékoľvek práce. Oprava cesty v Rosinkách bola potrebná pre zabezpečenie správneho odvodnenia cesty pri autobusovej zastávke, aby pri nadmerných zrážkach nedochádzalo k nahromadeniu vody. Naším cieľom bolo zrealizovať opravu vo väčšom rozsahu, no, bohužiaľ, časť pozemku v smere na Trnové je v správe iného majiteľa, ktorý nesúhlasil s týmito prácami,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.


Galéria: 15 fotiek

Problém s veľkým množstvom vody, stojacej počas dažďov pri zastávke MHD Rosinky, sa síce podarilo vyriešiť, no aj tak sú mnohí obyvatelia nahnevaní. Na opravu cesty sa čakalo už niekoľko rokov a vozovka stále ďalej praská a postupne sa rozpadáva. Celý úsek si vyžaduje rekonštrukciu, ktorá je teraz v nedohľadne. „Býva tu predseda Žilinského kraja Blanár a aj miestny poslanec, ale nikto s tým nič nerobí. Len sa neustále pozeráme, ako sa všetko nedá a dookola počúvame výhovorky,“ uviedol sklamaný obyvateľ Trnového.

Pozemky nikdy nepatrili mestu, ale súkromnej osobe, zmenili len vlastníka

„Po preverovaní sme zistili, že tento pozemok nikdy nepatril mestu Žilina, bol v súkromných rukách a teraz zmenil vlastníka,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba. Podľa našich informácií zatiaľ žilinská radnica o zámere výstavby v parku nič nevie. Podľa hovorcu mesta je takýchto prípadov v Žiline veľa, kedy sú verejné priestranstvá na súkromných pozemkoch - či už pod cestami, ihriskami alebo parkmi.

„Určite však mesto nepredávalo tento pozemok. Bolo by to proti mojim zásadám v súvislosti so zveľaďovaním mestských parkov,“ dodal primátor Igor Choma. Ako bude Mesto Žilina a Žilinský samosprávny kraj riešiť situáciu s pozemkami pod súčasným parkom a miestnou cestou, zatiaľ nie je známe.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu