Žilinský samosprávny kraj finančne podporil 114 projektov s cieľom skvalitnenia života v obciach


Foto: Žilinský samosprávny kraj finančne podporil 114 projektov s cieľom skvalitnenia života v obciach Foto: ilustračné

Žilinský samosprávny kraj podporil 114 projektových žiadostí v dotačnom programe Regionálny rozvoj v celkovej výške 124 364 eur. Projekty boli zamerané na zvýšenie kvality života obcí a miest v Žilinskom kraji.

Žilinská župa sa podľa vyjadrení župana snaží neustále vytvárať z nášho kraja lepšie miesto pre život. Aj preto sa rozhodli pomôcť samosprávam a finančne podporiť projekty, na ktoré im chýba časť financií. Uchádzať sa o peňažné prostriedky mohli i občianske združenia, neziskové organizácie či záujmové združenia právnických osôb so sídlom v Žilinskom kraji.

Minimálna výška dotácie bola 500 € a maximálna 1500 € s podmienkou spolufinancovania vo výške 20%

Medzi žiadosťami boli desiatky výborných nápadov, išlo najmä o úpravy verejných priestranstiev, ako napríklad revitalizácie parkov alebo námestí, mnoho obcí požiadalo i o rekonštrukcie autobusových zastávok a taktiež o financie na vybudovanie a opravy chodníkov. Peniaze schvaľovali predovšetkým komisie v zložení regionálnych poslancov za Kysuce, Oravu, Turiec, Horné Považie a Liptov.

Kysuckým obciam prispel kraj financiami na 20 projektov. V Lodne, Kysuckom Lieskovci a Krásne nad Kysucou tak napríklad zrekonštruujú autobusové zastávky či vybudujú prístrešok s informačnou tabuľou.

Ďalších 20 zámerov podporila župa v Turci. Kvalitnejšie chodníky pribudnú vďaka dotáciám v Diakovej, Brieští či Košťanoch nad Turcom.


Liptov má 23 úspešných žiadateľov. Liptovský Hrádok zo získaných finančných prostriedkov nakúpi smetné koše, ktoré osadí v intraviláne mesta. Liptovská Porúbka zase upraví verejný priestor pri dome smútku a vo Vyšnej Boci zrekonštruujú prístrešok pri minerálnom prameni Vyšnobocký medokýš.

Žilinský kraj vyčlenil financie aj pre Horné Považie a jeho 22 projektových návrhov

Obec Dolná Tižina využije získanú dotáciu na výstavbu chodníka a spevnenej plochy, v Ďurčinej obnovia a zabezpečia cestné priechody ponad obecný potok a OZ Združenie na záchranu Lietavského hradu bude môcť pokračovať v starostlivosti o lietavský klenot a sprístupní lepšiu vyhliadku hradu vďaka rekonštrukcii historického schodiska.

Najviac podporených projektov, až 29, je z Oravy. Medzi nimi je napríklad i vybudovanie parkoviska pri miestnom kostole v Ťapešove, vznik nového parku v Sedliackej Dubovej či oddychovej zóny na sídlisku Hrady v meste Trstená.

„Ide už o tretiu výzvu ŽSK. Prvé dve vyhlásil Žilinský kraj začiatkom roka 2017 a prostredníctvom predložených projektov v nich podporil 379 žiadostí zameraných na rozvoj kultúry a športu v Žilinskej župe za 248-tisíc eur,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK