Birell brána na Vodnom diele: Každý kto cez ňu prešiel, prispel 20 centami pre hendikepovaných


Foto: Birell brána na Vodnom diele: Každý kto cez ňu prešiel, prispel 20 centami pre hendikepovaných
Galéria: 10 fotiek

Počas uplynulého víkendu sa na Vodnom diele Žilina objavila prvá Birell brána, ktorá pomáhala hendikepovaným. Projekt Nezastaviteľní svojím pohybom - či už pešo, na korčuliach alebo na bicykli - podporilo celkovo 14 836 ľudí. Za každý jeden prechod cez špeciálnu bránu, prispel Birell ako organizátor projektu 20 centov na účet Nezastaviteľných. Vďaka tomu sa za tento víkend podarilo vyzbierať až 2 967,20 eur.

Na Slovensku prebieha tento projekt už po druhýkrát a Birell chce jeho prostredníctvom pomôcť 13 hendikepovaným ľuďom zo Slovenska a Čiech. Tí prekonali ťažkú chorobu či vážny úraz, ktoré im zmenili život, no napriek tomu sa nevzdali a sú Nezastaviteľní. Do rovnomenného projektu sa prihlásili preto, aby si splnili svoj sen - získali športové vybavenie a vrátili sa znova k svojmu obľúbenému športu.

Aj vďaka víkendovým návštevníkom Vodného diela Žilina je trinásť hendikepovaných bližšie k splneniu svojho sna. Všetci, ktorí prišli projekt podporiť, sa mohli priamo na mieste stretnúť zo štyrmi členmi tímu Nezastaviteľných.

27-ročná Monika Velacková z Trenčína, ktorá má rázštep chrbtice, je od narodenia odkázaná na invalidný vozík, nie je to však pre ňu prekážkou a žije aktívny život. Venuje sa lukostreľbe a preto sa v projekte uchádza o lukostrelecké vybavenie. Monike sme položili dve krátke otázky, aby sme zistili, aká je jej motivácia a čo by odkázala ľuďom v podobnej situácii.

Prečo ste sa rozhodli stať Nezastaviteľnou, alebo čo vás najviac motivovalo?

„Od malička som bola veľmi hyperaktívna a zostalo mi to až dodnes, preto stále hľadám spôsoby, že čo by som mohla robiť, aby som nesedela stále doma. Mojou motiváciou je najmä to, že som stále medzi ľuďmi a medzi svojimi priateľmi.

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí sa ocitli v podobnej situácií ako vy, ale vzdávajú, prípadne vzdali to?

„Predovšetkým to, že vzdávať by sa určite nemali. Vždy sa dá, len človek musí chcieť a dnes existuje veľa možností, čo môžeme robiť. Hlavne by títo ľudia nemali sedieť doma a ľutovať sa. Existuje internet, existujú dostupné informácie, takže všetko je len o tom, že ten človek musí chcieť.

Podporiť Nezastaviteľných prišla aj ambasádorka, paraolympionička Anna Oroszová. A to priamo po absolvovaní náročného Európskeho pohára v cyklistike pre telesne a zrakovo postihnutých. „Teší ma, že môžem byť opäť súčasťou projektu Nezastaviteľní a vidieť ako pomáha,“ uviedla Anna, ktorej sme tiež položili dve krátke otázky.

Galéria: 10 fotiek

Ide o citlivú otázku, no predsa by sme sa chceli opýtať, ako ste sa ocitli v tejto situácií?

„Ako 16-ročná som mala autonehodu, počas prázdninovej brigády. Pri rozvoze domov sa naše auto prevrátilo, pri nehode jeden člen posádky auta zomrel a ja som zostala na vozíku. Sú to už dlhé roky, no dala by som všetko za to, aby som mohla opäť chodiť.“


Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí sa ocitli v podobnej situácií ako vy?

„Hovorí sa o mne, že som dobrý motivátor a ja vždy hovorím, že nikdy to netreba vzdávať, život máte len jeden, je krásny a žiť sa dá všeliako. Musíte si len nájsť svoj zmysel života, ja som si ho našla v športe. Ale mám aj rodinu, porodila som krásnu zdravú dcéru, ktorá už má 25 rokov a to som rodila ako vozičkárka. Takže ten zmysel života si každý nájde, len musí chcieť a vytrvať.“

Spolu s Annou prišiel podporiť aj minuloročný Nezastaviteľný Erik Weiss, ktorý vďaka získanému handbiku práve absolvoval svoje prvé preteky vo Vrátnej. Erik sa ocitol na vozíku po tom, ako mal vážnu autonehodu, pri ktorej nabúral autom do stromu. Aj Erika sme boli vyspovedať a zisťovali sme, prečo sa stal Nezastaviteľným.

Čo Vás motivovalo stať sa Nezastaviteľným?

„Boli to hlavne ľudia, ktorí sú stále okolo mňa, podporujú ma a ženú ma dopredu. Po nehode som sa musel nejako zaradiť do života a musel som sa posunú niekam ďalej, lebo nie je to iba o tom, sedieť doma a nič nerobiť. Šport som vykonával aj predtým, tak to bol na začiatku môj únik z klasického každodenného doslova sedenia. A teraz už mám nejaké ciele a idem si za nimi.“

Štvrtým Nezastaviteľným, ktorého bolo možné stretnúť na Vodnom diele Žilina bol Pavol Kéri, ktorý sa ako nevidomý venuje behu, bicyklovaniu a plávaniu. Na väčšinu športových aktivít však potrebuje asistenta. Prostredníctvom projektu by si rád zaobstaral kvalitnú bežeckú výstroj - topánky a oblečenie na letnú a jesennú sezónu. Ani jeho neminula štandardná otázka, ktorú sme položili Nezastaviteľným.

Akú máte motiváciu a prečo ste sa rozhodli stať Nezastaviteľným?

„Vo všeobecnosti ma vždy bavil šport a venoval som sa mu aj predtým, ale nie v takej miere, ako teraz. V mojom prípade, keďže som nevidiaci, je tých možností trošku menej, ale vravím si, prečo nie. Môžem plávať, môžem bicyklovať, síce potrebujem asistenta, no už som si zvykol, že je to taký životný štýl - idem si ráno zaplávať, alebo si zabehám a hneď je lepší deň.“

Aj Vás by sme sa radi spýtali, ako ste sa dostali do tejto neľahkej situácie

„Pred nejakými desiatimi rokmi som mal autonehodu a skončilo to nejako takto. Ja si ani nepamätám, ako sa to stalo, čo sa stalo, ale dostal som počas jazdy mikrospánok a zobudil som sa až v nemocnici, po operácií.“

Galéria: 10 fotiek

Na záver treba zhodnotiť, že všetci štyria členovia tímu Nezastaviteľných sú skutočne a maximálne pozitívne naladení ľudia, plní energie, z ktorých má človek ihneď úžasný pocit. Sú dokonalým príkladom toho, ako môže človek pokračovať vo svojom živote ďalej, aj napriek tomu, že sa ocitol v neľahkej situácií a stal sa hendikepovaným.

Prechodom cez Birell bránu môžete podporiť Nezastaviteľných až do konca augusta na viacerých miestach Slovenska a pomôcť môžete aj dobrovoľným finančným príspevkom priamo na mieste či prevodom na účet Nezastaviteľných prostredníctvom www.dobrakrajina.sk.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu