V obci Bitarová zablokovali obyvatelia vjazd na stavbu diaľnice, dôvodom sú zničené cesty


Foto: V obci Bitarová zablokovali obyvatelia vjazd na stavbu diaľnice, dôvodom sú zničené cesty
Galéria: 4 fotky
Foto: FB Spravodaj Bitarová

V utorok 4. júla 2017 sa v obci Bitarová konala protestná blokáda. Miestni obyvatelia sa totiž rozhodli zablokovať vjazd na stavbu diaľnice D1. Dôvodom je zlý technický stav vozovky a jej nesprávna údržba. Po miestnych komunikáciách sa denne premávajú ťažké pracovné mechanizmy, ktoré nielen ničia asfaltový povrch, ale spôsobujú aj vysokú prašnosť a poškodzujú oplotenia rodinných domov. 

„Osobne som upozorňoval starostu v minulosti, keď diery riešili tým, že to vyrovnali kamenivom - vraj to je na chvíľu. Tiež som značne poškodený, oplotenie zničené, otrasy, prach atď. A mechanizmy, ktoré majú čistiť cestu, ju len polievajú. A stav vozovky je naozaj katastrofálny,“ uvádza jeden z obyvateľov obce.

Cesta je podľa obyvateľov v takom stave, že je nebezpečné sa po nej vôbec presúvať. Ďalším problémom je údajne aj voda, ktorou sa vozovka polieva. Tá nemá kam odtekať, pretože na ceste nie sú žiadne odvodňovacie rigoly a navyše nieje ani vyspádovaná. Znepokojení ľudia preto žiadajú nápravu, ktorej sa domáhajú aj formou protestu a blokovania cesty. 


Galéria: 4 fotky

Podľa zhotoviteľa stavby diaľnice sú miestne komunikácie využívané v súlade so schváleným plánom organizácie výstavby. Po skončení výstavby by mali poškodené časti cesty opraviť, no to môže trvať ešte niekoľko mesiacov a obyvatelia už nechcú čakať. Problémom sa zaoberalo aj obecné zastupiteľstvo, ktoré písomne vyzvalo zhotoviteľa stavby, aby riešil vzniknutý problém. V liste sa malo žiadať o vykonanie nápravy do konca júna 2017, no samotný list odišiel z obce až 3. júla. Niektorí to považujú za nezodpovednosť vedenia obce.

Obyvatelia dotknutých ulíc v súčasnosti čakajú na to, kedy a aké kroky podnikne zhotoviteľ stavby diaľnice. Nevylučujú, že cestu budú blokovať až dovtedy, kým sa nepristúpi k riešeniu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook, nasazilina.sk