Prameň Všiváku má pitnú vodu, laboratórne testy na troch vzorkách potvrdili jej dobrú kvalitu


Foto: Prameň Všiváku má pitnú vodu, laboratórne testy na troch vzorkách potvrdili jej dobrú kvalitu

Správa o odbere vzoriek a posúdení kvality vody v potoku Všivák, ktorý sponzorskou formou realizovala na začiatku júna spoločnosť INGEO-ENVILAB, naznačuje, že kvalita vody v prameňoch Všiváku je veľmi dobrá.

„Výsledky naznačujú, že vody pochádzajú z hlbšieho obehu a z chemického hľadiska ide o veľmi kvalitnú pitnú vodu,“ uvádza správa. Pri odberoch spolu 3 vzoriek - z potoka na čistinke pod prameňom, spodnej strane parku a výtoku z potrubia do rieky Váh - bola dňa 30. mája 2017 prítomná aj p. Chudíková z Občianskeho združenia Merkuria.

Z výsledkov je jasné, že celková mineralizácia vody je približne 500 mg na liter. Súčasnú kvalitu vody pri odberoch mohla v malom rozsahu ovplyvniť aj prebiehajúca rekonštrukcia či zatrubnenie. 



„Podľa mňa je veľkou chybou, že mnohí Žilinčania ani len netušia, že potok Všivák je na prameni veľmi kvalitnou pitnou vodou. Myslím, že je načase, aby sa to dozvedeli a aby si začali oni sami potok vážiť, a starať sa oň - napríklad v úsekoch, kde tečie okolo ich obydlí,“ uviedla poslankyňa Iveta Martinková.

Do Všiváku vedie približne dvadsiatka výtokov


V správe ďalej INGEO-ENVILAB konštatuje, že základné zloženie vody zostáva prakticky nezmenené a nepatrné zrieďovanie spôsobujú pravdepodobne prítoky. Po celej dĺžke potoka sú ich približne dve desiatky, zapáchajúca je len malá časť z nich.

„Prešli sme povodie potoka od Hlín 6 až po zaústenie do rúry na konci Bôrického parku, a našli sme približne 20 vyústení. Niektoré sú legálne, a slúžia ako odľahčovače dažďovej kanalizácie pri návalových dažďoch, niektoré sú nefunkčné, iné pôsobia ako nefunkčné a ďalšie sú vyslovene páchnuce. Pozitívnou správou je, že tých páchnucích vyústení nie je až tak veľa,“ dodala Martinková.


Výzvou pre obyvateľov je nateraz vyčistenie potoka, správca toku je pri tomto nápomocný. Pokračovanie čistenia brehov a koryta Všiváku je naplánované na jeseň. V najbližšej dobe výraznou pomocou prispeje spoločnosť Sevak, ktorá poskytne prostriedky na bližšiu identifikáciu niektorých výpustov.

„Keďže správca toku zaznamenal aktívne snahy o očistu potoka, spolupracuje s nami v rozsahu, aké ma momentálne možnosti. Všetko sa cení, každý krok má zmysel. Odstraňovanie následkov znečistenia, a teda očista brehov a dna v oblasti parku, bude pokračovať v jeseni. Bolo by skvelé, keby sa občania Bôrika pridali a potok očistili pri svojich obydliach. Významne by to potoku pomohlo,“ spresňuje Martinková.

Postupnú očistu Všiváku podporuje aj mesto Žilina. „Budeme pokračovať v rámci možností, ktoré máme v rukách,“ uviedol primátor Igor Choma na margo pokračovania prác.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu