Žilinské kultúrne leto pokračuje až do októbra


Foto: Žilinské kultúrne leto pokračuje až do októbra
Galéria: 3 fotky

Žilina 5. 9. 2014 – Mesto Žilina pripravilo v rámci Žilinského kultúrneho leta 2014 bohatý program, skladajúci sa z množstva podujatí v oblasti kultúry, športu, letného kina, vzdelávania i zábavy. Pestrý program pokračuje aj v nasledujúcich týždňoch. Na všetky uvedené podujatia Vás srdečne pozývame.

Cestovanie autobusmi s divákmi po starých vidieckych kinosálach, oživovanie starých, niekedy zabudnutých a zrušených, inokedy ešte stále funkčných dedinských kinosál, môžete prežiť od piatku 5. do nedele 7. septembra na filmovom festivale Kinobus.

Z Burianky do divadla – prehliadky dvoch významných historických budov v meste (Mestského divadla a Burianovej veže) sa budú konať v týždni od 8. do 14. 9. každý deň v časoch o 10.30 hod. a 14.30 hod. (rezervácia v Turistickej informačnej kancelárii mesta Žilina).

Vo štvrtok 18. a v piatok 19. septembra sa na Námestí Andreja Hlinku uskutočnia tradičné Žilinské dni zdravia, ktorých mottom je „Zdravie, krása a vitalita“. Počas dvoch dní organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia a ukážky rôznych druhov cvičení. Dozvieme sa viac aj o canisterapii. Zároveň sa môžete zapojiť do Primátorskej kvapky krvi organizovanej v spolupráci s Národnou transfúznou službou. Hlavný partner podujatia je Kia Motors Slovakia a Nadácia Pontis.

Nenechajte si ujsť 6. ročník Žilinskej plaveckej štafety, ktorá sa na Mestskej krytej plavárni uskutoční vo štvrtok 18. septembra od 6.00 do 20.00 hod. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov bez ohľadu na dosiahnutý čas. Počas podujatia inštruktori plávania poradia a pomôžu odstrániť chyby v plaveckom štýle, či oboznámia záujemcov s technikou potápania i s vodným pólom. Zúčastnení si môžu dať bezplatne odmerať plavecký čas, krvný tlak a tuk. Podujatie má aj charitatívny rozmer. Každý účastník má voľný vstup a získa i voľnú vstupenku na plávanie.

Na Mariánskom námestí v stredu 24. septembra bude konať 6. ročník Dní žilinského vidieka – odborného a kultúrneho podujatia, ktoré bude zahŕňať prehliadky tradičných potravinárskych špecialít, ľudového umenia a remesiel.

Koncerty plné džezu Jazz Fest Žilina si vychutnáte vo štvrtok 25. a v piatok 26. septembra na Žilinskom konzervatóriu.

Prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám bude Festival seniorov, ktorý sa uskutoční na Mariánskom námestí v piatok 26. septembra.

V sobotu 27. septembra sa bude v Strečne konať už jubilejný desiaty ročník najvýznamnejšej vodáckej akcie na severe Slovenska pod názvom Crazy Rafty 2014.

Záver Žilinského kultúrneho leta bude v znamení Primátorského dňa, ktorý sa uskutoční 3. októbra. Okrem bohatého kultúrneho programu na Mariánskom námestí sa uskutočnia rôzne diskusie a deň otvorených dverí mestských inštitúcií.

Viac informácií nájdete na: www.kulturneleto.eu.

zdroj: TS Mesto Žilina




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu