Dnes sa koná celoslovenská súťaž v prvej pomoci, zapojená aj Stredná zdravotnícka škola v Žiline


Foto: Dnes sa koná celoslovenská súťaž v prvej pomoci, zapojená aj Stredná zdravotnícka škola v Žiline Foto: Vanessa Slichová

V dňoch 13. a 14. júna 2017 sa koná Celoslovenská súťaž prvej pomoci, ktoré sa zúčastňuje aj Stredná zdravotnícka škola v Žiline. Do súťaže sú zapojené 3-členné družstvá žiakov z 12 stredných zdravotníckych škôl zo Slovenska a 1 z Českej republiky.

Vyhlasovateľom súťaže je Asociácia stredných zdravotníckych škôl a tohtoročným organizátorom je práve Stredná zdravotnícka škola v Žiline, nakoľko v roku 2016 vyhrala celoslovenské kolo. Organizačne aj materiálne pomáhajú zabezpečiť akciu zamestnanci spoločnosti Falck SK.

Hlavná časť súťaže sa koná dnes, pričom na 6 stanovištiach budú simulované rôzne situácie, kde súťažiaci musia poskytnúť adekvátnu prvú pomoc. Následne absolvujú vedomostný test a samozrejme bude preverená aj ich fyzická zdatnosť v športových disciplínach.

Zraz a registrácia súťažiacich prebiehala včera, 13. júna, v priestoroch školy. Žiaci z mimo-žilinských škôl boli ubytovaní na školskom internáte. Slávnostné otvorenie Celoslovenskej súťaže v prvej pomoci bolo zahájené o 14:00 hod.

Program prvého dňa súťaže bol obohatený o zážitky, ktoré sa nevidia každý deň. Napríklad o odborné prednášky a tiež ukážky práce Základných zložiek integrovaného záchranného systému.


„Prvým bodom programu boli psovodi, ktorí prezentovali ich prácu, prácu ich chlpatých miláčikov. Boli perfektne vycvičení na hľadanie drog a na zneškodňovanie páchateľov. Ďalší v poradí boli hasiči, ktorí predstavili celé vybavenie hasičského vozidla a mali sme možnosť vidieť hasičov priamo v akcii, vyprostenie raneného spod vozidla. Ako tretí sa predstavili záchranári s ďalším chlpatým miláčikom a demonštrovali jeho poslušnú výchovu a vyhľadávanie stratenej osoby. Poslední sa predviedli horskí záchranári, ktorí v krátkosti ukázali náplň ich práce a to ako fungujú v teréne. Mali sme možnosť si vyskúšať presun cez horské laná a ich rôzne pomôcky.“

Informovala nás Vanessa Slichová, žiačka školy.

Prvý deň súťaže sa niesol v príjemnom duchu, duchu spoznávania sa. Počas dnešného dňa čaká jednotlivé súťažné tímy preverenie fyzických a vedomostných zdatností.

Všetkým súťažiacim držíme palce a veríme, že žiaci zo žilinskej školy zabodujú aj tento rok!


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Vanessa Slichová