Basketbalisti MBK Žilina postúpili do extraligy, ich štart v najvyššej súťaži je však otázny


Foto: Basketbalisti MBK Žilina postúpili do extraligy, ich štart v najvyššej súťaži je však otázny Foto: MBK Žilina

Uplynulá športová sezóna bola pre žilinské kluby mimoriadne úspešná, po bronzových hokejistoch z MsHK Žilina dokázali majstrovský titul pre Žilinu vybojovať futbalisti MŠK Žilina. Rovnako sa darilo ďalšiemu športu, ktorý má v Žiline svoju dlhoročnú tradíciu - basketbalisti MBK Žilina postúpili do extraligy. Po piatich rokoch sa tak naskytá možnosť vidieť v Žiline opäť najvyššiu basketbalovú súťaž.

Radosť z postupu však po krátkej chvíli vystriedali problémy s poskladaním rozpočtu, ktorý je potrebný pre účasť v extralige. Minimálny odhad ročného rozpočtu sa pohybuje na spodnej hranici 80-tisíc eur, v súčasnosti majú basketbalisti istú len niečo vyše tretinu. Stále však prebiehajú rokovania so sponzormi, vďaka ktorým by sa mohlo podariť naplniť aspoň minimálny rozpočet. V optimálnom prípade by podľa slov bývalého slovenského reprezentanta Ondreja Šošku bol rozpočet takmer dvojnásobný.

„Tým, že tu máme veľa odchovancov a chceme hrať hlavne s nimi, tak by nám možno stačilo aj 80-tisíc eur. Ideálny scenár hovorí o 150-tisíc eurách. V súčasnosti máme pokrytú približne jednu tretinu, stále však prebiehajú rokovania s potenciálnymi sponzormi. Veríme, že sa nám podarí naplniť aspoň minimálny rozpočet,“ spresnil Ondrej Šoška z MBK Žilina.



Predpokladaná výška nákladov súvisí s financovaním chodu klubu, v optimistickejšej verzii by bolo možné doplniť káder o niekoľko legionárov. „Počítame približne s deviatimi odchovancami. Ideálne by bolo doplniť tím o dvoch, možno troch kvalitných cudzincov. Na jednej strane kvôli divákom, ale hlavne kvôli mladým hračom - aby sa mali od koho učiť,“ spresnil Šoška.

Mesto a primátor o problémoch klubu vie, chce postupovať na základe Koncepcie rozvoja športu v Žilina

O problémoch basketbalistov vie aj primátor Žiliny Igor Choma, podľa jeho slov je však v meste viacero klubov, ktoré čakajú na podporu. „Problémy samozrejme registrujem. Stretol som sa aj so šéfom klubu. Mesto pred časom podporilo basketbal sumou 15.000 eur, ale ešte v tom roku vypadol z extraligy. Preto na ďalšie financovanie pozerám s veľkou opatrnosťou. Aj preto, že tu v Žiline čakajú na zásadnú podporu ďalšie športy,“ uviedol primátor Igor Choma.

Žilinskému klubu pritom nezostáva už veľa času na to, aby padlo definitívne rozhodnutie o tom, či sa prihlási do extraligy. „Termín prihlasovania je do konca júna, prisľúbili sme ale prezidentovi súťaže, že sa skúsime rozhodnúť skôr,“ spresnil Šoška. Mesto Koncepciu rozvoja športu pre roky 2017 až 2022 už predstavilo, ide však predovšetkým o strategický dokument, ktorý rieši budúcnosť športu v Žiline a nie aktuálny nedostatok financií tak, ako je tomu v prípade MBK Žilina.

Napriek tomu, že v súčasnosti je podpora zo strany štátu či samospráv minimálna, snaha pomôcť existuje. „Mesto, štát ani iné štátne inšitúcie neprispievajú zatiaľ nič. Máme ale prísľub od mesta, že sa pokúsia nám pomôcť. Kraj zase prisľúbil zľavu na halu za tréningy a zápasy,“ spresnil Šoška. Práve hala na Rosinskej ceste, ktorá patrí do správy Žilinského samosprávneho kraja, bola v minulosti dejiskom divácky atraktívnych zápasov na ceste za historickým extraligovým bronzom.

Mesto chce primárne podporovať výstavbu nových športovísk

Hala na Rosinskej ceste navyše prešla aktuálne rekonštrukciou, v súčasnosti ide o halu s najväčším diváckym zázemím v Žiline, ak nepočítame zimný štadión. Práve na financovanie budovania športovísk vyzýva primátor. „ƒSom však názoru, že mesto by malo sústrediť všetky voľné a dostupné zdroje na vybudovanie dôstojných mestských športovísk – tu chýba zas mne podpora všetkých športovcov a športových funkcionárov v meste,“ uviedol primátor.



Jeho slová potvrdil aj hovorca mesta Žilina Pavol Čorba, dokument by mohol smerovať do zastupiteľstva v dohľadnej dobe. „V súčasnosti sa na predmetnom dokumente pracuje a práve výstup by mal zadefinovať aj podporu klubov, aby existovala v tejto oblasti jasná koncepcia. Tomu však musia dať záverečnú bodku práve poslanci, ktorým by sa to malo dostať na rokovanie v dohľadnej dobe. Aj z tohto dôvodu primátor Choma apeluje na to, aby sa postavil Areál žilinského športu,“ uviedol hovorca s tým, že bývalé špičkové športoviská, ktoré sa za minulých vedení dostali do súkromných rúk, schátrali.

Nateraz teda nie je jasné, či sa financie na rozpočet podarí basketbalistom vyzbierať, spoliehať sa podľa všetkého musia najmä na sponzorov zo súkromného sektoru. Žilinský šport prekvitá a po piatich rokoch sa naskytá príležitosť vidieť v Žiline ďalší extraligový šport, mnohí z nás si určite pamätajú napínavé zápasy play-off z bronzovej sezóny 2011/2012. To, či tomu nakoniec zabráni nedostatok financií, ktorý je obecným problémom poddimenzovaného športu na Slovensku, ukážu najbližšie týždne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu