Medzi sídliskami Vlčince a Solinky vznikne nová cyklotrasa, financie pôjdu z eurofondov


Foto: Medzi sídliskami Vlčince a Solinky vznikne nová cyklotrasa, financie pôjdu z eurofondov Foto: ilustračné

K existujúcim cyklotrasám v meste Žilina, by mala už čoskoro pribudnúť ďalšia, ktorá bude prepájať sídliská Solinky a Vlčince, cez Lesopark Chrasť. Radnica chce financie na realizáciu tejto trasy získať prostredníctvom operačného programu IROP. Časť nákladov na vybudovanie cyklochodníka však bude musieť financovať aj z vlastných prostriedkov, teda z mestského rozpočtu.

O téme budovania cyklotrás v Žiline rokovali poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva v apríli. Počas zasadnutia rozhodli a schválili realizáciu projektu s názvom „Cyklistická komunikácia V6 v meste Žilina“. Jeho cieľom bude vybudovanie cyklotrasy v dvoch úsekoch:

  • od hlavného vstupu do Lesoparku Chrasť - po otočku trolejbusov na sídlisku Vlčince
  • od hlavného vstupu do Lesoparku Chrasť - po Centrálnu ulicu, po pešiu lávku na sídlisku Solinky

Úsek na sídlisku Solinky sa plánuje riešiť formou spoločného chodníka pre chodcov i cyklistov, ktorý bude oddelený opticky i dopravným značením. Podobný chodník bol len nedávno dokončený pri vodnom diele, v rámci výstavby okružnej križovatky v Celulózke.


V časti medzi lesoparkom a sídliskom Solinky bude vybudovaný úsek o celkovej dĺžke okolo 231 metrov. Cyklotrasa v úseku na sídlisko Vlčince bude dlhá až 476 metrov. Celkové náklady na výstavbu novej cyklotrasy predstavujú sumu 262 685 €, pričom peniaze, ktoré mesto získa z nenávratného finančného príspevku predstavujú sumu 249 551 €.

Mesto Žilina sa tak bude na projekte finančne podieľať len sumou 13 134 €.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu