Od dnes platí novela Zákonníka práce, obchody v Žiline budú počas sviatkov zatvorené


Foto: Od dnes platí novela Zákonníka práce, obchody v Žiline budú počas sviatkov zatvorené Foto: ilustračné

Ešte 28. marca 2017 schválila Národná rada Slovenskej republiky novelu Zákonníka práce, podľa ktorej budú musieť byť obchody počas štátnych sviatkov zatvorené. S výnimkou niekoľkých typov prevádzok - napríklad lekární či kvetinárstiev - nebudeme počas sviatkov môcť nakupovať v maloobchodných prevádzkach. Zmeny zasiahnú aj žilinské nákupné centrá, novelizácia vstúpila do platnosti dnešným dňom.

Až dodnes bola povinnosť zatvoriť obchody len počas 3,5 dňa v roku - presnejšie 1. januára, počas Veľkonočnej nedele, 24. decembra po 12:00 hodine a 25. decembra. Vzhľadom na to, že ocbhody musia byť povinne zatvorené, zatvoria aj obchodné centrá. „Otváracie hodiny Aupark Žilina sme upravili v zmysle novelizácie zákona, keď počas štátnych sviatkov bude obchodné centrum zatvorené,“ spresnila Barbora Vondrášková zo žilinského Auparku.

Prvýkrát sa zmena prejaví v júli, kvetinárstva dostali výnimku počas 3 dní


Prvým dátumom, kedy sa zákon prejaví naplno, je 5. júla 2017, ktorý pripadá na Sviatok svätého Cyrila a Metoda. Výnimku budú mať zo zákona kvetinárstva, zákaz predaja v maloobchode sa na ne nebude vzťahovať počas troch dní v roku - 8. mája, 1. septembra a 1. novembra. Všetky tri dátumy sú blízko udalostí, v ktorých je zvykom kupovať kvety. V prvom prípade ide o Deň matiek, ktoré oslava pripadá na druhú májovú nedeľu, čo môže byť blízko dátumu 8. mája.

V septembri tradične nastupujú do školy žiaci, ktorí podľa zvyklosti môžu na úvod školského roka priniesť učiteľkám kvety. Počas prvého novembra zas ľudia nakupujú kvety na hroby svojim pozostalým, preto je predaj kvetov povolený aj v tento štátny sviatok.

Počas štátnych sviatkov tak zostanú otvorené len čerpacie stanice, lekárne, kvetinárstva, obchody na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach a predajne cestovných lístkov a suvenírov.

Prehľad štátnych sviatkov, kedy v obchodoch nenakúpite

1. január
6. január
Veľký piatok
Veľkonočná nedeľa
Veľkonočný pondelok
1. máj
8. máj
5. júl
29. august
1. september
15. september
1. november
17. november
24. december po 12:00
25. december
26. december


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu