Petíciu za zachovanie mostov vo Vraní podpísalo 1037 občanov, postavené boli ako dočasné


Foto: Petíciu za zachovanie mostov vo Vraní podpísalo 1037 občanov, postavené boli ako dočasné

V dňoch od 2. mája do 12. mája 2017 prebiehala v elektronickej forme petícia za zachovanie mostov v mestskej časti Žilina - Vranie. V priebehu 10 dní ju podpísalo 1037 občanov, ktorí žiadajú ministra dopravy Árpáda Érseka o prehodnotenie rozhodnutia. K demontáži má dôjsť uz v júni, podľa obyvateľov sa situácia v mestskej časti rapídne zhorší.
 
„Pred definitívnym rozhodnutím sa, prosím, skúste nachvíľu zastaviť a pozrieť sa koľko ľudí s tým nesúhlasí, pretože im zásadným spôsobom nielen znížite kvalitu života, ale aj ohrozíte ich bezpečnosť dopravnou situáciou, ktorá Vašim rozhodnutím následne nastane,“ apeluje na ministra iniciátorka petície Denisa Pokorná.

Mosty boli postavené ako dočasné, demontáž súvisí so skončením opravy poškodenej cesty z Považského Chlmca


Dôvodom demontáže mostov je fakt, že slúžia ako dočasné a nie sú povolené pre dlhodobé využívanie. Vo Vraní boli postavené ako súčasť obchádzky počas opravovania poškodenej cesty z Považského Chlmca , tá sa opravuje v súvislosti s výstavbou diaľnice D3 Strážov - Brodno.

„Toto premostenie vzniklo ako súčasť obchádzkovej trasy počas uzávierky existujúcej cesty z Považského Chlmca do Vrania v súvislosti s výstavbou diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno a s opravou deformácií na tejto komunikácii. Hlavný účel premostenia, ktorým je oprava poškodenej cesty z Považského Chlmca do Vrania, má byť koncom júna naplnený, preto sa v tomto termíne súčasne plánuje aj demontovanie mosta,“ informovala hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká.

Mosty naplno otestovali pred troma týždňami silné dažďe, v dôsledku ktorých stúpla hladina Kysuce a mosty ponad rieku museli uzatvoriť.

„Zverejnené informácie na TV Markíza o podplavených základoch, ku ktorým malo dôjsť pri nedávnom 3. povodňovom stupni, sú nepravdivé,“ spresnila Pokorná z petičného výboru, ktorý konzultoval stav aj s realizátorom mostných konštrukcií. Podľa jeho slov sú základy týchto mostov chránené tzv. Larsenovými - štetovnicovými stenami, ktoré bránia vyplaveniu základov.

Hlavným dôvodom pre demontáž však podľa slov hovorkyne zostáva fakt, že premostenia sú dočasné. Ministerstvo síce petíciu eviduje, avšak stanovisko pravdepodobne nezmení a mosty budú koncom júna demontované.

„Zopakujeme, že ide o dočasné premostenia, ktoré boli takto aj povolené. Most nie je konštruovaný na trvalé, ale na dočasné užívanie. Ministerstvo dopravy eviduje petíciu za zachovanie dočasného mosta vo Vranie. Samozrejme, rezort dopravy sa zaoberá každým podnetom, sťažnosťou i petíciou, ktorá je doručená v zmysle platných postupov,“ uzavrela hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu