Program stanica Žilina - Záriečie na mesiac SEPTEMBER 2014


Foto: Program stanica Žilina - Záriečie na mesiac SEPTEMBER 2014

utorok 2. 9., 17.00 a 20.00
projekcia
Pred dažďom (r. Milčo Mančevski)
Na film o vojne v bývalej Juhoslávii sa „čakalo“ dva roky od vypuknutia konfliktu. Je ale príznačné, že keď nakoniec vznikol, natočil ho debutant žijúci desať rokov mimo rodného Macedónska. Pred dažďom sa skladá z troch poviedok, ktorých dej postupne ozrejmuje celý príbeh. Vďaka subjektívnemu pohľadu navzájom rozdielnych protagonistov sa pokúša vyniesť na svetlo korene etnických konfliktov. Prvá časť nazvaná Slová sa odohráva v macedónskom právoslavnom kláštore. V poviedke Tváre sa premiestňujeme do Londýna a až v tretej časti Obrazy sa kruh uzatvára.
Pred dažďom – Milčo Mančevski / Macedónsko, FR / 1994 / 113 min / originálna verzia + české titulky

piatok – nedeľa, 5. – 7. 9.
(nielen) filmový festival
Kinobus 2014
Téma: Stred
Trasa: Kremnica – Zvolenská Slatina – Očová – Sliač
(Nielen) filmová rehliadka Kinobus a jej jedenáste pokračovanie sa zameriava na revitalizáciu starých kín, ktoré s pádom komunizmu a kvôli digitalizácii skončili premietanie a slúžia ako predajne lacného textilu. Tento rok sa prehliadka vydá na Stredné Slovensko a obnoví premietanie v dvoch obciach, jednom meste a v jedných kúpeľoch. Ponúkne trinásť filmov a viacero diskusií a exkurzií, výlety, koncert, vernisáž, Pecha Kucha Night, či ďalšie aktivity prepojené témou, ktorá sa každoročne, rovnako ako trasa, mení. Tento rok je témou Stred.
Špecifikom akcie je aj jej forma – diváci spoločne cestujú po revitalizovaných kinách a obciach v dvoch autobusoch a prespávajú v telocvični – Kinobus je teda festivalom pre zdatného diváka. Keďže je kapacita autobusov obmedzená, odporúčame včasnú akreditáciu. Viac na www.kinobus.sk.

piatok – nedeľa, 5. – 7. 9.
workshop
Škola svetelného dizajnu: Galerijné svietenie s Isabel Nielen
Ďalší z workshopov organizovaný pod hlavičkou Školy svetelného dizajnu je zameraný na prácu so svetlom v galériách a múzeách a povedie ho Isabel Nielen, holandská svetelná dizajnérka, ktorá sa postupne od práce na divadelných projektoch dostala k architektúre a galerijnému svieteniu. Od roku 2007 spoločne s Henkom van der Geestom vedie amsterdamský iLo – instituut Lichtontwerpen, ktorý vedľa individuálneho vzdelávacieho programu poskytuje servis i realizácie pri návrhoch osvetlenia vo verejnom priestore, pre galérie a svetelné umenie.
Workshop je určený pre technikov, svetelných dizajnérov, výtvarníkov, kurátorov, galeristov, architektov a študentov týchto odborov. Info a prihlasovanie: katka@stanica.sk

pondelok 8. 9.
Deň bez umenia
Deň bez umenia je spoločná iniciatíva kultúrnych inštitúcií na Slovensku, ktoré chcú upozorniť verejnosť aj reprezentácie tohto štátu na dôležitosť existencie umenia. Má vyvolať predstavu, aké by to bolo, keby sme prišli o možnosť vidieť divadelné predstavenie, vypočuť si koncert, prečítať si knihu, ísť do kina, galérie alebo múzea. Má rozprúdiť diskusiu o význame a postavení umenia v živote človeka i spoločnosti. Na iniciatíve sa zúčastňujú kultúrne inštitúcie v Bratislave, Trnave, Nitre, Martine, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach, Prešove a v iných mestách na Slovensku v období jún až september 2014, 8. september je jej symbolickým vyvrcholením. Podrobne na www.nacoumenie.sk.

utorok 9. 9., 17.00 a 20.00
projekcia
Attila Marcel (r. Sylvain Chomet)
Francúzska tragikomédia plná precítenej melanchólie, jemného humoru, žiarivých farieb, dobromyseľností, poetiky a muzikálových výstupov… A napriek tomu všetkému nejde o animovaný film. Tvorca na Oscara nominovaných filmov Iluzionista a Trio z Belleville sa tento raz podujal na hraný film. Podobne ako Jean-Pierre Jeunet, Jaco Van Dormael, či Michel Gondry vytvára Chomet hyper-realistický svet plný pračudesných postavičiek. Jeho hraný film Attila, rovnako ako jeho predošlé, animované diela, vyniká výrazným vizuálnym štýlom. Plachý Paul, 33-ročný klavirista, ktorý nikdy neprehovoril a od smrti svojich rodičov nerobil nič iné, len to, čo mu naplánovali jeho dve rázne tety, nájde jedného dňa na schodoch platňu. Ocitne sa v byte Madam Proustovej a objaví kúzlo „bylinných“ čajov s príchuťou LSD, ktoré mu otvoria nové pohľady na vlastný život.
Attila Marcel – Sylvain Chomet / FR / 2013 / 102 min / francúzsky + české titulky

streda 10. 9., 18.00, galéria Plusmínusnula
vernisáž výstavy
Kianoosh Motallebi: Za tmavou dúhou
Výstava Za tmavou dúhou sa venuje spektru slnečného žiarenia. Poukazuje na vlnové dĺžky tých zložiek svetla, ktoré sú pohlcované priamo v atmosfére slnka, a nikdy sa nedostanú až na Zem. Séria diapozitívov v galérii Plusmínusnula reprodukuje tieto vlnové dĺžky a k nim prislúchajúce farby.
Kianoosh Motallebi je mladý iránsko-anglický umelec, ktorý sa venuje rôznym témam v oblasti vedy a techniky. Výstava, ktorej kurátorkou je Katarína Gatialová, potrvá do 3. 10. 2014.

štvrtok 11. 9., 19.00
súčasný tanec / slovenská premiéra
Milan Tomášik: Lovecká sezóna alebo Kto loví koho
Nádych – výdych – znehybnenie – akcia – reakcia. Táto zdanlivo meditatívna aktivita tvorí základné body predstavenia. Každá lovecká akcia si vyžaduje koncentráciu, pozornosť, sebazaprenie, splynutie s okolitým prostredím, načúvanie vnútorným i vonkajším impulzom. Všetko, čo je potrebné na náhle uvoľnenie napätia smerujúceho k bleskovému momentu lovu.
Princíp lovu tu slúži k vzájomným „zrážkam“ medzi tanečníkmi, čo im dáva možnosť cez štruktúru tela nahliadnuť na seba samých, druhých, ale aj skupinu ako celok. Príbehy, ktoré sa medzi nimi vytvárajú, však presahujú psychológiu jednotlivca, lovca a skupiny. Odhaľujú záblesky šialenstva, egoizmu, zraniteľnosti a momentov krásy v nás, v ľudstve, vo svete. Vitajte doma, vo svete napätia, uvoľnenia, lovu a (ne)zmyslov. Ale aj humoru, irónie, súťaženia a srdcervúcich duet a sól. C’est la vie.
Milan Tomášik je slovenský tanečník a choreograf žijúci v Slovinsku, spoluzakladateľ tanečného zoskupenia Les SlovaKs Dance Collective.
Koncept, choreografia: Milan Tomášik; Účinkujú: Jan Rozman, Alessandro Sollima, Milan Tomášik, Tina Valentan, Špela Vodeb, Aja Zupanec

piatok 12. 9., 18.00
diskusia s Liou Perjovschi
Alef 0: Archív umenia a múzeum vedomostí
Lia Perjovschi je poprednou rumunskou umelkyňou. Od počiatku 90. rokov je známa najmä sústredenou konceptuálnou tvorbou, zameranou na časové priamky, mapy a diagramy mysle (Mind Maps). Jedným z jej posledných projektov je výskum a založenie Múzea vedomostí (Knowledge Museum), v ktorom sa sústreďuje na médiá a konzumerizmus, vedie tiež Archív súčasného umenia a centrum pre analýzu umenia.

utorok 16. 9., 17.00 a 20.00
autorská projekcia / Projekt 100
Deti (r. Jaro Vojtek)
Prvý hraný film oceňovaného dokumentaristu Jara Vojteka autenticky zobrazuje pokrivené rodinné vzťahy aj fakt, že s najbližšími sme si najbližší, aj keď to niekedy nezvládame. Syn, Maratón, Kanárik, Otec – štyri poviedky, ktoré vytvárajú jeden pohľad na rôzne podoby vzťahu rodičov a detí. Každá zo štyroch poviedok sa odohráva v inom ročnom období a navzájom vytvárajú vrstevnatú mozaiku vzťahov, v ktorých sa odrážajú nádeje, sklamania a nevyhnutné rozhodnutia. Platí v nich len jediná istota – že život nie je to, čo chceme, ale to, čo máme…
Projekcie sa uskutočnia za osobnej účasti režiséra filmu Jara Vojteka.
Deti – Jaro Vojtek / SR, ČR / 2014 / 99 min

streda 17. 9., 18.00
diskusia / Týždeň mobility
Vizuálny smog – aj tu nemusí byť vaša reklama
Verejný priestor Žiliny je čoraz viac zahltený množstvom reklamných pútačov, banerov, billboardov a inej formy reklamy, ktorá si vtieravým spôsobom vynucuje pozornosť. Architektonicko - historické dedičstvo mesta prestáva byť spopod nánosu informácii (nielen reklamného charakteru), ktoré sa dostali do popredia, čitateľné.
Obsahová stránka reklamy je zábavnou časťou problému, ale stvárnenie, proporcie, grafické prevedenie a umiestnenie je často na škodu / prekážku výrobku, občanom, aj priestoru. Do akej miery je mesto a Pamiatkový úrad schopný reklamu regulovať? Kde sú hranice umiestňovania propagačných a informačných plôch, aby boli zachované hodnoty a genius loci mesta? Každý potrebuje reklamu a cieľom je dopátrať sa, ako má mesto s reklamou vyzerať. Diskusiu organizuje občianska inciatíva Verejný smog.

štvrtok 18. 9., 17.00, Nová synagóga
vernisáž výstavy a diskusia
Dan Perjovschi: Vybrané správy
Vybrané správy zo sveta aj z domova kreslené priamo na stenách Novej synagógy. Dan Perjovschi je svetoznámym vizuálnym umelcom a reportérom, ktorý kombinuje kresbu, komix a graffiti. Do vizuálnej podoby pretvára dáta z miest, kde pôsobí, spolu s informáciami z rôznych médií. Sám svoje diela nazýva „intelektuálnym graffiti“. Ich veľkosť a textúru určuje priestor galérie. Všetky kresby vytvára sám, nepotrebuje asistenta, kurátora ani riaditeľa. Výstava potrvá do 10. 10. 2014.

piatok 19. 9., 20.00
párty
ajlávmjuzik night: djs Biomat, 3CK, Petijee & MtotheG
ajlávmjuzik najt mieri na sever. Svieže tóny v znamení aktuálnej hudobnej produkcie vyčarujú v priebehu večera Biomat, 3CK, Petijee a MtotheG. Prví dvaja menovaní vydali v minulosti spoločné dielo Biotrick, ktoré znamenalo prielom v domácej tvorbe. Všetky skladby vznikali totiž iba za pomoci gramofónov. Biomat neskôr umne sekundoval sólo albumom Montáž a 3CK ten svoj aktuálne finišuje. Prešovčan Petijee iba nedávno skomponoval hudbu pre svoj debut s raperom Eremenom. Ten si môžete rovnako ako všetky ostatné albumy vypočuť / stiahnuť / kúpiť na stránke ajlavmjuzik.com. Živelnú bodku programu dá MtotheG, ktorý nechá ochutnať v eklektickom sete mashupy spevov z Kysúc do aktuálnej elektroniky s odkazom na hip hop, domáce retro šlágre ale aj Edith Piaf, či J Dillu.

sobota 20. 9., 10.00 – 15.00
Malý trh
Ďalšie pokračovanie našej obľúbenej hry na kedysi najobyčajnejší spôsob výmeny tovarov, nákupu a predaja komodít. Zelenina, ovocie, živočíšne produkty, výrobky ručnej práce. Ale potrebuje človek 21. storočia trh? Alebo už je to prežitok? Nestačia nám shopping centrá, hypermarkety a eBay? Nie je naša snaha umelá? Takéto otázky si kladieme pred každým Malým trhom. Ale skúšame to znova a znova a vždy dúfame, v dobrú úrodu a hojnú účasť. Trhovníkov, aj nakupujúcich. Info pre záujemcov o predaj: www.stanica.sk/malytrh.

sobota 20. 9.
Týždeň mobility
Otvorenie cyklodielne Recykel
Recykel nie je obchod s nástrojmi, je to samotný nástroj. Slúži cyklistom, ale aj iným nemotorovým kolesovým cestovateľom na opravu dopravných prostriedkov. Cyklodielňa Recykel je workshopovo vedená opravovňa, priestor na recykláciu bicyklov / infocentrum / požičovňa. Funguje na výmene – vy si donesiete bicykel, my poskytneme zázemie, náradie a odborný dohľad a vy si ho opravíte.
Po dvoch rokoch fungovania na Novej Žiline, sa dielňa sťahuje do parku pri Stanici, kde otvorí dvere svojích nových kontajnerov a poskytne vám priestor. Doneste svoje bicykle a doneste seba. O ostatné sa postaráme my.

pondelok 22. 9., 17.00, štart na Hlinkovom námestí
Týždeň mobility
Veľká jesenná Cyklojazda
Predvolebná cyklojazda bude mať určite aj trochu politický rozmer. Okrem vetra vo vlasoch budeme vnímať podarky a nepodarky mesta, sľuby budúcich primátorov, ktoré nám dláždia cestu do vysnívaného mesta cyklistov. Ale aj my niečo povieme – aj my vieme riadiť premávku, sme silní, sme viditeľní a sme masa. Okrem politiky budeme riešiť hlavne kľud na uliciach, svojho spolujazdca, hudbu z reprákov a už spomínaný vietor vo vlasoch. Investujte do mesta a seba –  príďte.

pondelok 22. 9., 19.00
diskusia / Týždeň mobility
Cyklistické mesto – diskusia s kandidátmi na primátora mesta Žilina
O nových službách pre cyklistov, užívateľov MHD a peších sa dozvedáme v posledných dňoch mnoho nového. Zároveň sa ohlasujú stavby nových parkovacích miest. Ako je to s reálnou náplňou sľubov, ako jasno majú kandidáti na primátora mesta Žilina, čo s cyklistikou a všeobecne, čo s dopravou v meste. Kandidátov aj publika sa budeme pýtať na jednoduché otázky: Akého chcú cyklisti primátora? Akú dopravu chcú kandidáti na primátora Žiliny? Aké miesto má (mať) peší v komunálnej politike? Čo s MHD? Aká je v Žiline deľba verejného priestoru určeného na dopravu? Príďte si vybrať svojho primátora.

utorok 23. 9., 17.00 a 20.00
projekcia / Týždeň mobility
Ľudský rozmer (r. Andreas M. Dalsgaard)
Je možné medzi budovami vytvárať život? Ľudský rozmer je dokumentárne sci-fi z budúcnosti, ktorá už nastala – dokumentuje päť rozporuplných, ale dokonalých projektov, na ktorých pracoval architekt Jan Gehl. Spolu s ním sledujeme, či sú veľkomestá ako stroje na bývanie, alebo dobrými miestami pre život? Sú moderné, impozantné a očarujúce. Obyvatelia miest však čelia surovinovej kríze, zmenám klímy, osamelosti a závažným zdravotným problémom. Mestá sa zatiaľ riadia štatistikami, katastrami, racionálnymi výpočtami dopravných tepien a snahou o maximálnu funkčnosť. Čo sa stane, keď do stredu našich výpočtov umiestnime človeka a jeho potreby? Architekt – vizionár Jan Gehl a jeho kolegovia sa snažia oslobodiť mestá od nadvlády automobilov a vytvoriť priestor pre chodcov a cyklistov. Chcú navrhovať mestá ako miesta pospolitosti a blízkosti. Chcú si „vziať späť verejný priestor”.
Ľudský rozmer – Andreas M. Dalsgaard / Dánsko / 2012 / 77 min / anglicky + české titulky

streda 24. 9., 18.00
diskusia Petra Cibulku
Agora: Liberalizmus vs. konzervativizmus
Od septembra skúšame nový formát diskusie na spoločenské i politické témy. V antickom Grécku pri zrode demokracie zohrával podstatnú úlohu priestor agory, otvorené námestie, ktoré slúžilo ako trhovisko a zároveň miesto, na ktorom slobodní občania diskutovali a rozhodovali o osude vlastnej spoločnosti. Na prvej diskusii chce Peter Cibulka debatovať so svojimi hosťami na tému liberalizmus vs. konzervativizmus.

sobota 27. 9., 17.00
divadlo pre deti
Taneční studio Light Praha: Hodně malá čarodějnice
Predstavenie o malej čarodejnici je inšpirované známou rozprávkovou knihou Otfrieda Preusslera – príbehom malého dievčaťa, ktoré sa vzoprie nespravodlivému odsúdeniu starších čarodejníc. Inscenácia sa odohráva v netradičnej lanovej scéne. Priamo zapája detských tvorcov a hercov i diváka. Pomôžete Malej čarodejnici vykonať kúzla a dobré skutky, bez ktorých by rozprávkový príbeh nemohol skončiť dobre?
Autori predstavenia: Lenka Tretiagová a Vojta Švejda

nedeľa 28. 9., 20.00
koncert
Jelly Belly, The Ills
Jelly Belly je tanečno-phanková forma hluku. Prehrabovanie sa nepreberným množstvom otázok, položených na malom blízkom ostrove a veľkom zámorskom kontinete, mení hľadanie odpovede na mravenčiu prácu programátora, ktorý po nociach miesto spánku donekonečna dopĺňa otvorený zdrojový kód. Zvukoví remeselníci ignorujú ukončenie deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia a podľa vlastných slov je ich poslaním hudbou namiesto zbraní oslobodiť bájnu krajinu Východného pobrežia.
Dve gitary, basa, bicie a žiadny spev. The Ills si potrpia na hutný a hlučný sound, vycibrený vzájomne sa dopĺňajúcimi gitarovými vyhrávkami a podmanivými basovými linkami. Ich tvorba už škatuľky „post-rock“ a „shoegaze“ dávno presiahla, no svoje korene netaja a s vplyvmi math-rocku či sludge-u sa vrhajú do nových hudobných dobrodružstiev. Od roku 2008 stihli odohrať vyše stovky klubových koncertov na Slovensku a v zahraničí. V poradí tretí album s názvom Zoya nahrali vo februári v Dánsku, jeho release je naplánovaný na jeseň 2014 na ich domovskom labeli Exitab.

utorok 30. 9., 18.00 a 20.00
divadelné predstavenie
Farma v jeskyni: Informátori
Inscenácia nie je iba „orwellovskou fantáziou“. Vznikla na základe skutočnej kauzy, ktorá mala vo Švajčiarsku škandálnu súdnu dohru v roku 2013. Čo sa skrýva za marketingovým obrazom korporácie, ktorej výrobky denne konzumujeme? Súvislosti vedú až k zatiaľ neobjasneným vraždám rebelujúcích odborových robotníkov tej istej korporácie v krajinách tretieho sveta. Informátori sú znepokojujúcou a hypnotickou sondou na pomedzí fyzického divadla, videa a divadla dokumentu.
Slovenskú premiéru novej divadelnej inscenácie v réžii Viliama Dočolomanského, ktorá vznikla v koprodukcii so Stanicou ako súčasť iniciatívy Memory kontrol, uvádzame v spolupráci a v rámci Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2014.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu