35-ročný Marek páchal sexuálne násilie na maloletom dievčati, hrozí mu až 15 rokov väzenia


Foto: 35-ročný Marek páchal sexuálne násilie na maloletom dievčati, hrozí mu až 15 rokov väzenia Foto: ilustračné

Muž podozrivý zo zneužitia maloletej školáčky skončil do niekoľkých hodín v rukách polície, vyšetrovanie naďalej pokračuje

V uplynulých dňoch odviedli policajti na Orave veľmi dobrú a rýchlu prácu pri pátraní po neznámom mužovi, ktorý mal sexuálne zneužiť maloletú školáčku. Jej výsledkom bolo zadržanie podozrivého 35-ročného Mareka.

Podľa zistených informácií mal podozrivý muž 3. mája vo večerných hodinách v meste Tvrdošín, s vozidlom Fabia červenej farby, zastaviť pri maloletej školáčke a ponúknuť jej, že ju odvezie domov. Dievča si malo sadnúť do zadnej časti auta. Muž mal zmeniť trasu a namiesto domov mal dievča zaviesť do Nižnej na parkovisko ku vleku.

„S vozidlom mal zastaviť a presadnúť si na zadné sedačky, kde mal maloleté dievča obchytkávať. Školáčka sa bránila, na čo ju mal opakovane udrieť po tvári a použiť násilie na prekonanie jej odporu dosiahnuť uspokojenie sexuálnych potrieb. Následne mal dievča z auta vysadiť a sám z miesta odísť,“ uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. 

Dievča utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali lekárske ošetrenie

Po oznámení skutku polícia na Orave ihneď rozbehla pátranie po neznámom mužovi a vozidle, pričom na začiatku bolo zrejmé len to, že podozrivý muž mal červené auto. Do niekoľkých hodín od oznámenia už policajti na Orave identifikovali vozidlo. Dôraz v pátraní ďalej kládli na zistenie totožnosti neznámeho muža, čo sa im zakrátko podarilo.

V rukách policajtov skončil 35-ročný muž z Tvrdošína. Vyšetrovateľ podozrivého 35-ročného Mareka obvinil zo zločinu sexuálneho násilia a podal návrh na vzatie do väzby.

„Obvinenému mužovi v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až pätnásť rokov,“ doplnila Balogová. Vyšetrovanie zločinu naďalej pokračuje vykonávaním procesných úkonov. S ohľadom na citlivosť prípadu, na vek maloletej, následky na zdraví a psychike polícia nebude k prípadu poskytovať bližšie informácie.


Operátor linky 158 neprikladal telefonátu maloletej veľký význam

Počas vyšetrovania tohto skutku vyšla najavo aj informácia, že školáčka telefonovala na linku 158, kde mala uviesť, čo sa jej stalo, pričom operátor jej prvému oznámeniu neprikladal náležitý význam. Po tomto zistení, si riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Žiline osobne preveril volania na linku 158 z uvedeného dňa, kde sa potvrdilo prijatie oznámenia od maloletej školáčky.

Polícia prijala opatrenia

Voči neadekvátne vyhodnotenému oznámeniu operátorom, riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Žiline okamžite prijal opatrenie za toto individuálne zlyhanie policajta. Rovnako prijal opatrenia vo vzťahu k všetkým policajtom, aby sa takéto zlyhanie v budúcnosti neopakovalo.

Polícia radí a odporúča:

Žiadame rodičov, ale aj učiteľov v školách, aby deťom dôrazne zopakovali zásady bezpečného správania sa pri kontakte s cudzími ľuďmi.

Rady a odporúčania pre deti:

  • kľúče od bytu maj uložené na bezpečnom mieste
  • pri odchode z bytu alebo z domu uzamkni riadne dvere
  • do školy choď vždy bezpečnou cestou, aj keď je dlhšia
  • vyhýbaj sa opusteným a nebezpečným miestam
  • nechoď s cudzími alebo podozrivou osobou, nesadaj do ich auta
  • do výťahu nevstupuj s osobou, ktorá ti je čímkoľvek podozrivá
  • nikdy nejazdi autostopom
  • nedávaj sa do reči s cudzími ľuďmi, nič od nich neber


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KRPZ Žilina