Poslanci Žilinského samosprávneho kraja navýšili župný rozpočet o 26 miliónov eur


Foto: Poslanci Žilinského samosprávneho kraja navýšili župný rozpočet o 26 miliónov eur Foto: TS ŽSK

Na dnešnom 24. zasadnutí Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja schválili župní poslanci druhú úpravu župného rozpočtu, v ktorej ho navýšili o 26.125.796 eur v bežných i kapitálových výdavkoch a výdavkových finančných operáciách. Až 5,5 milióna eur bude smerovať na opravu 80 kilometrov ciest a mostov II. a III. triedy, ktoré sú po zimnom období v katastrofálnom stave.

Ďalšia významná porcia financií čaká župné nemocnice, Kysucká nemocnica v Čadci a Hornooravská nemocnica v Trstenej použijú zhodne po 350-tisíc eur na rekonštrukciu hygienických zariadení. „Dolnooravská nemocnica za rovnakú sumu prestavia staré operačné sály, ktoré sú aktuálne presťahované v novej budove. V pôvodných priestoroch sa rozšíri ortopedické oddelenie, vďaka čomu zvýšime počet operácií výmen kĺbov pre pacientov, ktorí tento zákrok potrebujú,“ spresnila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Anna Majbíková.

Peniaze pre kultúrnu oblasť aj modernizáciu sociálnych domovov


Navýšenie rozpočtu pocíti aj kultúrna oblasť, v ktorej bol rozpočet navýšený o 828-tisíc eur. Finančné prostriedky budú použité na rekonštrukciu Makovického domu v Žiline, vybudovanie depozitára Kysuckej galérie v Oščadnici, zateplenie strechy Oravskej knižnice v Dolnom Kubíne, či druhú etapu sanácie kráľovského strážneho hradu Likava.

Z pridelených prostriedkov sa zakúpi aj nový automobil pre Turčiansku galériu v Martine. Pre pripravovanú modernizáciu 14 domovov sociálnych služieb bolo vyčlenených viac ako 1,3 milióna eur z navýšených prostriedkov.


Jazyková škola v Žiline zrekonštruuje plynovú kotolňu a celkové osvetlenie, investícia za 300-tisíc eur zlepší podmienky vyučovania a zároveň i ušetrí finančné prostriedky. Úpravu športového ihriska a zateplenie budovy internátu spojené s výmenou podláh zafinancuje župa v Spojenej škole v Kysuckom Novom Meste.

Stredná priemyselná škola v Martine za približne 250-tisíc eur vymení staré drevené okná a skvalitní podmienky pre žiakov a učiteľov. Župa dofinancuje aj stavbu novej telocvične v Gymnáziu Antona Bernoláka v Námestove vo výške 500-tisíc eur. Stavebné úpravy prebehnú i v Strednej odbornej škole lesníckej v Liptovskom Hrádku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK