Horskí záchranári hľadali strateného Poliaka a pomáhali 20-ročnej pacientke


Foto: Horskí záchranári hľadali strateného Poliaka a pomáhali 20-ročnej pacientke Foto: hzs.sk

Stratený muž z Poľska

V nedeľu 30. apríla 2017 bola v podvečerných hodinách požiadaná o pomoc Horská záchranná služba. Išlo o hľadanie muža poľskej národnosti, ktorý sa skupine turistov stratil pri schádzaní z Malého Rozsutca v Malej Fatre. Informáciu o tom, že sa nevrátil do ubytovacieho zariadenia a nie je možné dovolať sa mu, oznámili HZS členovia skupiny.

29-ročného turistu hľadali aj za pomoci lokalizácie jeho mobilu

Muža odišla hľadať do terénu odišla prvá skupina záchranárov HZS z Oblastného strediska Malá Fatra. Zároveň bola o súčinnosť požiadaná Stála služba pátrania MV SR s lokalizáciou mobilného čísla nezvestného. Druhá skupina záchranárov smerovala k ubytovaciemu zariadeniu v Zázrivej.


Zakrátko sa im muža podarilo nájsť, ako pešo smeruje do ubytovne. Uviedol, že zle odbočil z turistického chodníka a nedalo sa mu dovolať preto, že si nešťastne rozbil mobilný telefón. Pátracia akcia bola následne ukončená a záchranári HZS sa vrátili na základňu.

Nevoľnosť v osade nedostupnej pre záchranku

V pondelok 1.mája 2017 boli v ranných hodinách opäť požiadaní záchranári HZS o spoluprácu od posádky RZP. V jednej z osád, nedostupnej pre sanitné vozidlo, sa nachádzala mladá 20-ročná pacientka, ktorá mala nevoľnosti pretrvávajúce od predchádzajúceho večera.

Záchranári HZS spoločne s posádkou RZP odišli pomocou terénneho vozidla HZS do osady, kde bola po príchode pacientke poskytnutá zdravotná starostlivosť infúznou liečbou. Po zlepšení zdravotného stavu ostala pacientka na vlastnú žiadosť na mieste. Záchranári oboch posádok sa vrátili na svoje základne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: hzs.sk