Pozor na cenné veci vo vozidlách! Vaše auto aj po zamknutí môže zostať otvorené


Foto: Pozor na cenné veci vo vozidlách! Vaše auto aj po zamknutí môže zostať otvorené

V poslednom období sa na Slovensku opakujú prípady rušenia diaľkového zamykania motorových vozidiel.

Motorové vozidlá zostávajú v dôsledku rušenia signálu nezamknuté, čo si niekedy vodiči nevšimnú. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb odporúča, aby sa majiteľ, alebo vodič vždy pred odchodom od vozidla presvedčil,  či je skutočne zamknuté. V prípade odcudzenia vecí z nezamknutého auta hrozí, že poisťovňa zníži poistné plnenie, alebo ho odmietne plniť.

Diaľkové ovládače na zamykanie automobilov zariadenia malého výkonu, ich rušenie môže spôsobovať akékoľvek iné zariadenie s vyšším výkonom, ktoré má napríklad poruchu. Môže to však robiť aj niekto úmyselne.

V Žiline bolo zaznamenaných niekoľko prípadov. V jednom z nich rušenie spôsoboval napájací zdroj diaľkovo ovládanej závory. V ďalšom bol na príčine pokazený autoalarm neďaleko zaparkovaného auta.

Vyskytli sa však aj úmyselné rušenia týchto zariadení kriminálnymi skupinami. Ich cieľom bývajú cenné veci uložené vo vozidlách a niekedy žiaľ aj samotné vozidlá.


Polícia odporúča vodičom a majiteľom vozidiel, aby vo vozidlách nenechávali osobné veci, doklady, kľúče, príručné tašky, notebooky a iné veci. Odložené veci, najmä na viditeľných miestach, sú lákadlom pre zlodejov,” uviedla žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu