Žilinská župa opraví časť Budatínskeho hradu, zateplí aj Makovického dom v Žiline


Foto: Žilinská župa opraví časť Budatínskeho hradu, zateplí aj Makovického dom v Žiline Foto: ilustračné / zilina-gallery.sk

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pokračuje v obnove historických budov, kultúrnych pamiatok a prírodných areálov. V najbližšej dobe sa podarilo, vďaka výzvam v štrukturálnych fondoch, spracovať projekty na obnovu hospodárskej budovy v areáli Budatínskeho hradu. Časť rekonštrukcie bude financovaná aj z Nórskych grantov.

Pre práce na Budatínskom hrade sa župe podarilo získať financie viazané na vytvorenie novej expozičnej miestnosti a obnovu unikátnej hospodárskej budovy, celková investícia by mala byť vo výške približne 1,1 milióna eur. Ďalšou budovou v správe jednej z organizácií ŽSK, ktorá prejde modernizáciou, je Makovického dom. Práve tu sídli Krajské kultúrne stredisko v Žiline.

Župa sa stará o významne pamiatky v regióne, vďaka fondom prebieha výrazná obnova


Zo štrukturálnych fondov kraj zateplí fasádu Makovického domu, vymení na nej všetky okná i dvere a zároveň zmodernizuje kanalizáciu. Celkovo bude projekt stáť 150-tisíc eur. Na obnove Krajského kultúrneho strediska Žilina sa bude kraj podieľať svojimi prostriedkami do výšky 5%, miera spolufinancovania z vlastných prostriedkov je 7 500 eur.

V súčasnosti má ŽSK v pôsobnosti 23 kultúrnych organizácií a stará sa o výnimočné pamiatky, medzi inými aj Oravský hrad, Sobášny palác v Bytči, historická lesná železnica vo Vychylovke, Múzeum liptovskej dediny v Pribyline či Národný dom v Martine. Vďaka eurofondom sa podarilo zrekonštruovať mnohé z nich, ďalšie projekty čakajú na podanie či schválenie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK