Doprava pod Strečnom bude po Veľkej noci vedená v zúžených pruhoch a pri 30 km/h


Foto: Doprava pod Strečnom bude po Veľkej noci vedená v zúžených pruhoch a pri 30 km/h

Ako sme už informovali v uplynulých týždňoch, uzávierky cesty I/18 pod Strečnom by mali byť konečne minulosťou. Vystrieda ich však dopravné obmedzenie, ktoré môže v čase dopravnej špičky spôsobovať kolóny. Cestu totiž plánujú zúžiť do trojmetrových jazdných pruhov, vďaka čomu budú musieť znížiť rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu.

Toto obmedzenie je nevyhnutné, aby mohli pracovníci vykonávať sanáciu brala. Pracovisko má byť oddelené od cesty betónovými zábranami resp. zvodidlami.

Obmedzenie by malo byť na ceste platné až do konca júna

Horolezci počas uplynulých mesiacov realizovali prvú etapu sanácie, počas ktorej museli očistiť skalné bralo a odstrániť uvoľnené skaly. V druhej etape sa bude betónovať a zaisťovať samotné bralo a rizikové časti. Pôvodný termín dokončenia mal byť v mesiaci máj, no pre nepriaznivé počasie v zime, kvôli ktorému nebolo nemožné pokračovať, sa posunul až na jún.

Prvotný návrh mal údajne počítať len s jedným jazdným pruhom, v ktorom by autá jazdili striedavo a dopravu by riadili semafory. Ako lepšia možnosť sa ale javí zachovanie dvoch jazdných pruhov, pričom dôjde len k ich zúženiu. 


Takéto spomalenie dopravy, aj keď len na krátkom úseku, môže spôsobiť rozsiahle kolóny, ktoré budú siahať až do Žiliny a v opačnom smere do Vrútok. Na frekventovanej ceste I/18, po ktorej prejde denne takmer 30-tisíc áut, spôsobí kolóny aj malá prekážka na ceste, alebo pomalšie jazdiace vozidlo. 

V Žilinskom kraji budú musieť rozmiestniť dopravné značenie, ktoré bude upozorňovať vodičov na prácu na ceste a s ňou súvisiace obmedzenia a tiež na zákaz prejazdu vozidiel, ktorých šírka je väčšia ako 2,8 metra. Zvislé dopravné značenie plánujú osadiť v mestách Žilina, Martin, Bytča, Dolný Kubín a Ružomberok, a tiež v obci Kraľovany.

O oficiálnom termíne platnosti dopravných obmedzení však ešte bude informovať Okresný úrad v Žiline - odbor dopravy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu