Žilinské bábätká chránia pred náhlym úmrtím 3 nové monitory dychu


Foto: Žilinské bábätká chránia pred náhlym úmrtím 3 nové monitory dychu Foto: FNsP Žilina

Pred syndrómom náhleho úmrtia dojčiat chránia bábätká na novorodeneckom oddelení žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou od 10. apríla tri nové monitory dychu. Oddeleniu ich prostredníctvom projektu Mamička dýcham, ktorý spustili v roku 2008, darovala Nadácia križovatka.

„Tento prístroj napomáha k starostlivosti o bábätko v tom, že sníma a monitoruje dych,“ uviedla riaditeľka nadácie Táňa Tomasch.

Monitor si je možné aj zapožičať

Ako ďalej uviedla riaditeľka nadácie, realizujú aj projekt zapožičiavania monitorov dychu domov. Tým, že mamičky to vidia v nemocnici, tak majú možnosť si monitor zapožičať a vedia ho požívať aj v domácom prostredí. Denne sa na novorodeneckom oddelení monitoruje najmenej 10 detí. Sú to deti, ktoré sú umiestnené na observačnom boxe, pod fototerapiou a v izolačnej izbe.



Novorodenecké oddelenie má v súčasnosti 25 monitorov dychu

„Monitory sú neoceniteľnou pomôckou aj v rámci ošetrovateľskej činnosti. Pokiaľ máme dieťa takýmto spôsobom monitorované, sestry môžu ísť bábätká kúpať, alebo edukovať mamičku o dojčení na oddelení a v prípade potreby, že nám alarmuje monitor, že niečo nie je v poriadku, signál je dostatočne silný, že ho počujú a môžu dieťaťu poskytnúť včas prvú pomoc,“ doplnila vedúca sestra oddelenia Amálka Krkošková.

Nadácia Križovatka a novorodenecké oddelenie spolupracujú deväť rokov

Spolupráca funguje aj pri projekte zapožičania monitorov dychu domov. Do dnešného dňa zapožičalo domov 1 329 monitorov dychu. „Stáva sa, že nám dovezie rýchla sanitka novorodenca, ktorému monitor zalarmoval. Boli prípady, keď išlo o falošný poplach, ale boli aj také stavy, že to dieťa našli v apnoickej pauze. Tým, že sú nami vyškolení, čo majú robiť, tak nám doviezli dýchajúce bábätko, ktoré prešlo ďalšími vyšetreniami a kontrolami, kvôli čomu to mohlo nastať,“ povedala primárka oddelenia Katarína Jackuliaková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina