Výhľad na priechodoch pre chodcov na žilinskom sídlisku znemožňujú zaparkované autá


Foto: Výhľad na priechodoch pre chodcov na žilinskom sídlisku znemožňujú zaparkované autá
Galéria: 2 fotky

Viacerí čitatelia nás upozornili teraz aj v minulosti, na nebezpečné priechody pre chodcov, ktoré sú najmä na ulici Matice Slovenskej, ale tiež na ulici sv. Cyrila a Metoda. Šírka cesty umožňuje vodičom parkovať autá na krajoch, no mnohí si nerobia ťažkú hlavu z toho, kde svoje auto odstavia. Na sídlisku býva častým problémom parkovanie v zákrutách a križovatkách, ale predovšetkým tesne pred priechodmi pre chodcov.

Auto, ktoré stojí príliš blízko, znemožňuje výhľad nielen chodcovi, ale aj vodičovi prichádzajúceho auta. Pre neprehľadnosť potom dochádza k rôznym nebezpečným situáciám, pri ktorých sú ohrození chodci. „Rád by som upozornil na nepriehľadný priechod pre chodcov pri zastávke Matice Slovenskej na Vlčincoch. Zaparkované autá zakrývajú výhľad a nie je vidieť, či prichádza nejaké vozidlo,“ napísal čitateľ Matúš.

Cez cestu najčastejšie prechádzajú deti, ktoré navštevujú neďaleké školy. Kolízne situácie zažilo už množstvo ľudí, je šťastím, že sa tam doteraz nestala vážna dopravná nehoda.

Pre zlepšenie bezpečnosti vybudovali nový chodník, súčasťou bude aj priechod pre chodcov

„Situácia na ulici Matice slovenskej na sídlisku Vlčince sa aktuálne rieši. V uvedenej lokalite bol vybudovaný nový chodník, taktiež budú vybudované 2 nové priechody pre chodcov, ktoré budú nasvietené,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba. Chodník je v súčasnosti v takom stave, že prechod po ňom už je možný. Viacero ľudí ho už začalo využívať a neprechádzajú tak cez križovatku a spomínaný nebezpečný priechod.


„Mali by byť ešte vybudované nové zábradlia, aby usmernili prechod chodcov. Tiež sa bude opravovať podchod, hlavne jeho vrchná časť,“ dodáva poslankyňa Iveta Martinková. Chodci tak budú môcť používať nové priechody a chodníky, kde bude vyššia bezpečnosť aj pre vodorovné a zvislé značenie a tiež osvetlenie. 

Porušenie zákona rieši mestská aj štátna polícia

Podľa zákona o cestnej premávke vozidlá nesmú zastaviť a ani stáť na priechode pre chodcov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred ním. Je to pre ochranu chodcov, ktorí majú potom zhoršený výhľad.

§ 25 (1) Vodič nesmie zastaviť a stáť
c) na priechode pre chodcov alebo na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi,

Problematiku parkovania má v kompetencii Mestská polícia Žilina. Ak obyvatelia sídliska uvidia zaparkované vozidlá tesne pred priechodmi, môžu to bezplatne nahlásiť na linku 159 alebo 158. Autá môžu dostať papuče, čo pre majiteľov znamená pokutu.

Mestská polícia Žilina na území mesta rieši denne cca 60 - 80 priestupkov týkajúcich sa parkovania. V prípade, ak majú občania podozrenie z porušovania právnych predpisov týkajúcich sa parkovania, môžu sa obrátiť na mestskú alebo štátnu políciu,“ dodal hovorca Pavol Čorba.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu