Tretí protest sa bude na Kysuciach konať 4. apríla, NDS prisľúbila skoršiu výstavbu diaľnice


Foto: Tretí protest sa bude na Kysuciach konať 4. apríla, NDS prisľúbila skoršiu výstavbu diaľnice Foto: D3 pre Kysuce

V rámci protestu, počas ktorého sa organizátori snažia vybojovať urýchlenie stavby diaľnice D3 na Kysuciach sú naplánované protestné blokády. Počas týchto blokád je cesta zablokovaná chodcami, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov v určenom úseku.

Prvá blokáda cesty sa uskutočnila 14. februára 2017 v obci Povina, kedy protestujúci zablokovali hlavný ťah na ceste medzi Žilinou a Čadcou na zhruba 30 minút. Druhú blokádu zorganizovali v obci Kysucký Lieskovec 14. marca a protest trval dvojnásobne dlhšie. V rámci akcie prebieha aj zbieranie podpisov na petíciu za urýchlenie stavby diaľnice.

Po druhej protestnej akcií mal petičný výbor “D3 pre Kysuce” dostať list od Národnej diaľničnej spoločnosti. V stanovisku by sa malo uvádzať, že pôvodný začiatok výstavby naplánovaný na rok 2022 sa posunul na rok 2019, pričom realizácia by mala trvať 3 roky. Petičný výbor ako aj obyvatelia Kysúc však list nepovažujú za záruku začatia výstavby. 



Protestné akcie budú pokračovať

Tretiu protestnú akciu usporiadajú už 4. apríla 2017 v Budatínskej Lehote - mestskej časti Kysuckého Nového Mesta. Začiatok je naplánovaný na 13:30 hod. a opäť sa bude prechádzať cez priechod pre chodcov. „Motívom akcie bude poklepkávanie základného kameňa D3 pre Kysuce,“ uvádza organizátor.

Vybudovanie diaľnice na Kysuciach v čo najkratšom čase je pre obyvateľov naozaj dôležité, keďže po hlavnom ťahu medzi Žilinou a Čadcou prejde denne vyše 20-tisíc áut. Na ceste I/11 vyhaslo pri tragických nehodách už množstvo životov a ročne dochádza k desiatkam dopravných nehôd.

Viac informácií ako aj možnosť podpísania petície nájdete na http://www.d3prekysuce.sk/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu