OZ Harpúna predstavilo Žilinskú malú školskú reformu, cieľom je výučba predmetov pre 21. storočie


Foto: OZ Harpúna predstavilo Žilinskú malú školskú reformu, cieľom je výučba predmetov pre 21. storočie

Dňa 23. marca 2017 predstavilo Občianske združenie HARPÚNA projekt s názvom “Žilinská malá školská reforma”, ktorého cieľom je rozšíriť vedomosti žiakov o kľúčové znalosti potrebné v 21. storočí. Reformu predstavil predseda OZ HARPÚNA Ing. Michal Hybský, v rámci klasifikácie dostanú žiaci možnosť už na strednej škole študovať atraktívne predmety ako genetická modifikácia, objektové programovanie, robotiku alebo nanotechnológie.

Tieto novinky by pribudnú v žilinských školách už od septembra 2017 a prispejú k lepšiemu uplatneniu žiakov na pracovnom trhu v budúcnosti. Ich výučba bude realizovaná novou metódou eduScrum a odborníkmi z praxe, pokračovať by mala na celé Slovensko. Projekt dostal názov podľa mesta, kde sa táto reforma zrodila a začala. Cieľom projektu nie je robiť radikálne zmeny, ale práve využiť možný potenciál terajšieho systému financovania škôl,“ spresnil Michal Hybský.

Okrem neho predstavilo reformu aj niekoľko odborníkov a osobností, ktoré s OZ HARPÚNA spolupracujú už dnes - slovenský priekopník metódy eduScrum, Dipl.Ing. Janko Majoroš so svojim tímom, riaditeľ divízie Neurovedy v BioMed Martin Peter Račay, 1. zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma, riaditeľka ZŠ Karpatská Eva Smolková či programátor realizujúci výučbu Tomáš Mikluščák.

„V dobe, keď už nie je tajomstvom, že roboti, či umelá inteligencia môžu alternatívne nahradiť mnoho bežných pracovných miest je dôležité, aby dnešná mladá generácia bola pripravená pre potreby trhu práce v blízkej budúcnosti,“ spresnil motiváciu celej školskej reformy Hybský.

Zoznam zapojených škôl pre školský rok 2017/2018


ZŠ Karpatská
ZŠ Martinská
ZŠ Námestie mladosti
ZŠ s MŠ Školská
ZŠ s MŠ Ulica sv. Gorazda
ZŠ Jarná
ZŠ Gaštanová
ZŠ Limbová
ZŠ Slovenských dobrovoľníkov
Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
Gymnázium Varšavská
Gymnázium Kráľovnej pokoja
Gymnázium Hlinská
Gymnázium Viliama Paulinyho – Tótha





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu