Zmätok na ceste pod Strečnom - Ukrajinci, Poliaci, Nemci, Maďari aj Česi blúdia po obci


Foto: Zmätok na ceste pod Strečnom - Ukrajinci, Poliaci, Nemci, Maďari aj Česi blúdia po obci

Počas tohto víkendu prebieha na ceste I/18 pod Strečnom ďalšia zo série uzávierok. Na skalnom brale sa pracuje a cesta je uzavretá ako vždy, od ôsmej hodiny ráno v sobotu do šestnástej hodiny v nedeľu. Aj napriek viacerým dopravným značkám sú vodiči zmätení a nevedia, ako pokračovať ďalej, smerom na Martin, Poprad. 

Ako nám nahlásili čitatelia, aj v tejto neskorej hodine blúdi po obci Strečno niekoľko desiatok áut. Ich vodiči hľadajú obchádzkovú trasu. Zavítali sme preto priamo na miesto, aby sme situáciu preverili. Pod hradom sme narazili na skupinku ľudí, ktorí stáli pri svojich autách a pokúšali sa nájsť cestu.

Po krátkej komunikácii sme zistili, že ide o Poliakov, Maďarov a jedného Švajčiara, ktorý vedel aj po slovensky. Ako niektorí uviedli, značky si na ceste nevšimli a dorazili až do obce. Iní zasa povedali, že značenie obchádzky ich naviedlo až sem. Všetkých sme preto nasmerovali na obchádzkovú trasu cez Terchovú a zdržali sme sa ešte pár desiatok minút.


Po chvíli sa objavili autá s ukrajinskými a nemeckými evidenčnými číslami. Netrvalo dlho, a okrem Slovákov z Prešova a Košíc dorazili aj Česi. Všetci zostali zaskočení informáciou, že cesta je úplne uzavretá až do nedele. Opäť sme ich teda naviedli na obchádzku. 

Ako sa ukázalo, vodiči si jednak nevšímajú dopravné značky a teda nevedia, že cesta je uzavretá, až dokým neprídu priamo pod hrad. Naopak tí, ktorí značky sledujú, tvrdia, že obchádzka je vyznačená smerom do obce. Ak by sme vychádzali z našej osobnej skúsenosti, mohli by sme povedať, že prevažuje počet vodičov, ktorí nie sú zo Slovenska, a preto o uzávierke nevedia. 

Ako nám napísali aj čitatelia, bolo by vhodné umiestňovať zvislé značky viac do cesty a nie na kraj, aby si ich vodiči všimli. Prípadne by podľa tvrdení mohla stáť policajná hliadka aj na výjazde zo Žiliny, kde by otáčala zahraničných vodičov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu