Žilinčanka prešla 500 kilometrov cez Austráliu, zbiera peniaze pre otca aj neziskové organizácie


Foto: Žilinčanka prešla 500 kilometrov cez Austráliu, zbiera peniaze pre otca aj neziskové organizácie
Galéria: 24 fotiek
Foto: Andrea Hudec

Zaujímavý príbeh a cestu má za sebou mladá Žilinčanka Andrea Hudec, ktorá žije v Austrálii. Práve tam sa totiž rozhodla prejsť 1000 kilometrov z Perthu do prístavného mesta Albany, vôbec ako prvá Slovenka. Jej plány nakoniec v polovici cesty skrížilo zranenie, no cieľ, ktorým je vyzbierať peniaze pre potrebných, stále neskončil.

Prečítajte si krátky rozhovor so sympatickou a odvážnou Žilinčankou, ktorá sa vydala na trasu známu ako Bibbulmun Track. Z Perthu vyrazila 1. marca 2017 a skončila 20. marca 2017, nevylučuje však, že cestu neskôr dokončí.

Ahoj, mohla by si sa nám v krátkosti predstaviť, uviesť ako dlho žiješ v Austrálii a čo je tvoja profesia?

V Austrálii žijem druhým rokom. Momentálne sa venujem dvom firmám, ktoré sme spolu s manželom založili. Jedna sa volá Coffee scrub - vyrábame populárne pílingy zo 100%-nej čerstvej kávy na telo a tvár (v Žiline je možné zakúpiť si ich v salóne EL ESTHÉTIC, ktorý je výhradným predajcom pre Slovenskú republiku) a ďalej sa venujem firme Flying Trainer, ktorá združuje vsetkych učiteľov, trénerov, koučov, mentorov, aby mohli predávať a ponúkať svoje služby online. Či už cez Skype, telefón, nahratím videa či zaslaním materiálov. A keď mi zostane čas, tak manažujem reštaurácie v Sydney, kde žijeme.



Odkiaľ zo Žiliny pochádzaš?


Som pravá Žilinčanka, vyrastala som v byte nad krčmou Alfa, neskôr na Solinkách.

Prečo si sa rozhodla vyzbierať peniaze práve takouto formou - chôdza naprieč Austráliou?

Keď sme pred približne rokom šli na svadobnú cestu do Perthu, tam som sa dozvedela o tomto “turistickom” chodníku. Ľudia z celého sveta chodia, aby prešli aspoň časť. A vtedy som si povedala, ja to dám. A môj manžel vraví: “Ty? Hocikedy!”. A bolo rozhodnuté. Raz som volala s otcom, ktorý pred 8 rokmi takmer umrel na krvácanie do mozgu a vtedy mi hovoril, že by rád za mnou prišiel. Kvôli jeho diagnóze ho však nikto nechce poistiť, a to ma vytáča do nepríčetnosti. Systém a poisťovne, písala som 4x do Modrého z neba. Márne. A tak si vravím, že skúsim zbierku.



Kam poputujú vyzbierané peniaze?

Dala som si cieľ vyzbierať naozaj veľa. A ľudia samozrejme negujú, ako sa to nepodarí, nevyjde a podobne. Pritom 200 eur už putovalo do útulku Žilina, 100 eur malému, veľmi chorému Samkovi…A zvyšok? Uvidím. Bude to rozhodnutie tých, ktorí prispievajú. Zbierka stále beží, ak by chcel niekto prispieť, budem vďačná - www.gofundme.com/3in1help

Čo ti skrížilo cestu v pôvodnom pláne prejsť 1000 kilometrov?

V noci som sa vybrala po tme do kríkov spraviť to, čo každý musí. Zle som stúpila na kameň a podvrtla si pravý členok, ktorý ma trápi už roky. Zabandážovala som to a prešla ešte týždeň. Dnes som sa dozvedela, ze to bude pravdepodobne únavová zlomenina. Tak som zvedavá na výsledky röntgenu. Predsa len, 500 kilometrov s 22 kilogramovým ruksakom a ja 60 kíl živej váhy. Dalo zabrať.



Aký zážitok bol na celej ceste najkurióznejší?

Najkurióznejšie bolo, keď ma naháňala divá sviňa a tiež to, ako som sa stretla s pytónom. Teraz sa už smejem, ale s tou sviňou to bolo o život. Kráčam lesom a počujem praskanie. Vravím si, super - to budú kengury. Neboli… Na jednej strane divá sviňa, taká ako máme aj v Európe, a na druhej tri mladé. Ja medzi nimi…Neviem ako, ale odopla som ruksak, v ktorom som mala mobil a bežala o život. Podarilo sa mi vyštverať na strom, kde som bola asi hodinu.

Stretnutie s pytónom bolo príjemnejšie, hral mŕtveho a ja som ho stihla odfotiť aj obísť.



Kto patril medzi najväčších podporovateľov počas cesty?

Jednoznačne môj manžel. Ten si chudák vypočul plaču. Ale vždy ma podporoval a bol tam na diaľku pre mňa, je na mňa veľmi pyšný. A samozrejme všetci tí, ktorým sa páči moja stránka na Facebooku. Práve tu dávali like, písali podporné komentáre, dostávala som správy či maily. A v neposlednom rade moja rodina a priatelia na Slovesnku.

Ak by si sa mala vydať niekde na Slovensku na podobne náročný pochod, ktoré hory alebo turistické miesta by si volila?

Ťažko povedať, turistika je v Austrálii úplné iná od Slovenska či Kanady, kde som čo to už pochodila. Ale doma vždy rada idem na akúkoľvek horskú chatu a dám si kapustnicu či parené buchty. Kdežto tu som mohla tak akurát snívať o tom.

Zbierku môžete podporiť na tomto odkaze - www.gofundme.com/3in1help




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu