Napriek dažďu v sobotu 40 dobrovoľníkov čistilo Vodné dielo Žilina, vyzbierali 50 vriec odpadu


Foto: Napriek dažďu v sobotu 40 dobrovoľníkov čistilo Vodné dielo Žilina, vyzbierali 50 vriec odpadu

Na včerajší deň iniciovalo Občianske združenie GoSpace druhú etapu čistenia Vodného diela Žilina. Aj napriek nepriaznivému počasiu sa na mieste stretlo viac ako 40 dobrovoľníkov, ktorí spolu vyzbierali 50 vriec odpadu.

V rámci projektu Eko Friendly Žilina tak prebehla už druhá akcia a ako organizátori spresnili, určite nie posledná. Nižšie si môžete pozrieť video z druhého čistenia VD Žilina, ktorého sa spolu zúčastnilo 43 ľudí.



„Aj dnes sme čistili Vodné dielo, síce celý čas pršalo, ale aj tak to bolo veľmi super. Bola aj rodina s kočárom a mladá tehotná pani,“ uviedla poslankyňa Iveta Martinková, ktorá sa na čistení taktiež zúčastnila.Ako je možné vidieť aj na mapke, oproti prvej etape čistenia výrazne stúpol počet zapojených ľudí a tým pádom aj vyzbieraných vriec s odpadom.



Po dokončeni VD Žilina sa chcú presunúť na sídliská

„Sme radi, že sa nášho projektu Eko Friendly zúčastnilo tak veľa ľudí aj napriek tomu, že bolo daždivé počasie. Tretia, a teda aj posledná etapa v rámci Vodného diela bude v apríli, dátum ešte upresníme. Pomoc ľudí však určite budeme potrebovať, keďže pôjde o veľkú časť, ktorú je potrebné dokončiť. Veríme, že príde ešte viac dobrovoľníkov a že v našej iniciatíve nás podporia aj ďalší partneri,“
uviedol Karol Haas z GoSpace O.Z.

Dobrovoľníci prezradili aj to, čo bude nasledovať po čistení Vodného diela. Do projektu plánuju zapojiť širokú verejnosť, a to aj prostredníctvom škôl. Na mieste je aj osveta pre mladších obyvateľov nášho mesta, vďaka prednáškam by sa mohli naučiť tomu, ako byť ešte viac priateľský k vlastnému okoliu.

„Po dokončení Vodného diela sa určite budeme chcieť presunúť aj na sídliská. Našim cieľom bude zapojiť do projektu Eko Friendly čo najviac škôl a občianskych združení. Radi by sme iniciovali aj workshopy na školách, a tak ukázalu deťom, aké je dôležité byť priateľský k prírode a okoliu, v ktorom žijeme. V blízkej budúcnosti sa pokúsime priniesť aj vlastnú alternatívu toho, ako obmedziť odpad. Chceme sa poďakovať organizáciam ako Nobis Prospere, Atletická Akadémia Žilina a Workout tím Žilina a všetkým partnerom za to, že priložili ruku k dielu,“ doplnil kolegu zo združenia Juraj Marček.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu