Na ulici Matice Slovenskej pribudli zákazy vjazdu, ide o opatrenia kvôli Slovanskej ceste


Foto: Na ulici Matice Slovenskej pribudli zákazy vjazdu, ide o opatrenia kvôli Slovanskej ceste
Galéria: 4 fotky

Niektorí obyvatelia mestskej časti Vlčince zostali v uplynulých dňoch zaskočení, keď prechádzali autami po svojej bežnej trase. Na ulici Matice Slovenskej totiž narazili na zákazy vjazdu. Zvislé dopravné značenie pribudlo na vybraných križovatkách len nedávno, no aj za veľmi krátky čas prekvapilo desiatky vodičov. Značky umiestnené na prepojovacích cestách medzi jednosmerkami, zakazujú vjazd všetkým vozidlám, s výnimkou mestskej hromadnej dopravy. Osadené však neboli len tak, pre nič za nič. 

„Dnes na Vlčincoch III, konkrétne ul. Matice Slovenskej pribudlo dopravné značenie “zákaz vjazdu” a pre obyvateľov ul. Kubínska tým pádom aj “prikázaný smer jazdy vpravo”. Pre obyvateľov ulice to znamená obchádzku na obrátku o pár metrov ďalej. Umiestnenie týchto značiek ma ako vodičku a obyvateľku ul. Ķubínska veľmi zaráža,“ napísala znepokojená čitateľka.

Veľký podiel tranzitnej dopravy na Slovanskej ceste

Dôvodom je neúnosnosť tranzitnej dopravy na Slovanskej ceste. Obyvatelia tejto ulice sú znepokojení z vysokého počtu áut, ktorý denne prejde popred okná ich bytov. Prvotným opatrením, ktoré malo prispieť k zníženiu tohto počtu, bolo zavedenie obojsmernej premávky na Obežnej ulici. Vďaka tomu začali niektorí vodiči využívať novú trasu medzi ulicami Matice Slovenskej a Sv. Cyrila a Metoda. Tá je navyše rýchlejšia, nakoľko sa na nej nenachádzajú žiadne retardéry, ani zaparkované autá.

Či sa tranzit na Slovanskej ceste znížil viditeľne, sme sa pýtali poslankyne mestského zastupiteľstva za Vlčince, Ivety Martinkovej. „Niektorí občania tvrdia, že sa situácia zlepšila. Iní hovoria, že to nejako zvlášť nepocítili. Presnejšie odpovie monitoring, ktorý by sa mal vykonať niekedy na jar až v lete. Situácia tam bola totiž neúnosná,“ uvádza poslankyňa Martinková.


Podľa vykonaného prieskumu z roku 2016 bol podiel tranzitnej dopravy až 45%. Najvyšší podiel bol zaznamenaný v ranných hodinách, kedy tvoril 73%. V prepočte to znamená, že zo 62 áut za hodinu, ktoré do ulice vošli, 45 len prechádzalo, aby si vodiči skrátili cestu. 

„Slovanská cesta je obslužná mestská komunikácia, kde je podľa normy vylúčený mestský tranzit. Podrobná analýza údajov zo smerového dopravného prieskumu na Slovanskej ceste stanovila podiel tranzitnej dopravy s priemernou hodnotou 45%. Uvedený stav je v rozpore s dopravným významom miestnej komunikácie,“ uvádza sa v závere prieskumu.

Postupne sú realizované ďalšie opatrenia

Druhým opatrením na zníženie podielu tranzitnej dopravy je práve osadenie zákazových značiek, ktoré usmerňujú vodičov z Vlčiniec III, aby si neskracovali cestu cez Vlčince II. Najčastejšie prechádzali skratkou miestni obyvatelia, no v posledných mesiacoch sa ju naučili využívať aj ostatní šoféri jazdiaci cez sídlisko Vlčince. Mnohých toto riešenie nahnevalo a nesúhlasia s ním. Existujú však tri možnosti, kadiaľ je možné prechádzať rýchlejšie a plynulejšie, ako práve po Slovanskej ceste. Prejazd je možný cez ulicu Obežná, Obchodná alebo Vysokoškolákov. 

Na ulici Vysokoškolákov sa často tvoria kolóny, preto je vhodné uprednostniť Obchodnú ulicu, no aj tam treba rátať so zdržaním, na kruhovom objazde pri obchodnom centre Dubeň. Najlepšie je na tom Obežná ulica, ktorá sa nedávno stala obojsmernou. 

Či toto riešenie naučí vodičov jazdiť po nových trasách a presmeruje dopravu na spomínané ulice, je zatiaľ otázne. V každom prípade je určite vhodnejšie, ako úplný zákaz vjazdu, či prejazdu cez Slovanskú cestu. Viac už však povie plánovaný prieskum, ktorý sa uskutoční na jar alebo v lete.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu