Dvojica mladých Čechov precenila sily v Malej Fatre, záchranári mimoriadne spustili lanovku


Foto: Dvojica mladých Čechov precenila sily v Malej Fatre, záchranári mimoriadne spustili lanovku Foto: Horská záchranná služba - hzs.sk

Túru po hrebeni v Malej Fatre počas víkendu precenila dvojica mladých českých turistov, ktorí sa vybrali na hory v netradičnom večernom čase. Ich destináciou bola Chata pod Chlebom. Z dôvodu vyčerpanosti však nedokázal jeden z mladíkov pokračovať v túre, preto mu kamarát na pomoc zavolal horských záchranárov. Do ich príchodu prečkali v spacákoch.

„Vo večerných hodinách požiadal jeden z dvojice českých turistov horských záchranárov o pomoc pre kamaráta. Ten pre vyčerpanosť už nedokázal ďalej samostatne pokračovať v hrebeňovej túre. 22 a 21- roční turisti sa nachádzali neďaleko vrchu Pekelník a smerovali na Chatu pod Chlebom. Vo výbave mali spacie vaky, v ktorých do príchodu záchranárov prečkali. Záchranári im po príchode podali teplé tekutiny a energetické tyčinky,“ uviedla Horská záchranná služba na svojom webe.

Záchranári mužov odprevadili ku stanici lanovky, ktorú mimoriadne spustili pre urýchlenie záchrannej akcie. Tá sa skončila na prelome nového dňa. „V ich sprievode smerovali k vrchnej stanici kabínkovej lanovky do Snilovského sedla, ktorú v nočných hodinách pre urýchlenie záchrannej akcie mimoriadne spustili a výraznou mierou skrátili dostupnosť záchranárov k postihnutému. Turisti spolu v sprievode záchranárov zišli do Vratnej doliny. Záchranná akcia bola ukončená o polnoci,“ dodali horskí záchranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba - hzs.sk