Žilinskí záchranári poskytli v uplynulom roku rekordný počet kardiopulmonálnych resuscitácií


Foto: Žilinskí záchranári poskytli v uplynulom roku rekordný počet kardiopulmonálnych resuscitácií Foto: ilustračné - falck.sk

Záchranári zo spoločnosti Falck Záchranná absolvovali v roku 2016 viac ako 180 000 výjazdov k pacientom, počas ktorých najazdili vyše 7,29 milióna kilometrov. Posádky museli najčastejšie zasahovať pri úrazoch, každá zo 153 sanitiek spoločnosti prešla v priemere viac ako 47 656 kilometrov, čo je viac než obvod Zeme. Vyplýva to z čísel, ktoré spoločnosť pred pár dňami zverejnila.

Posádky zo Žiliny sú rekordérmi v resuscitácii pacientov

Pri primárnych zásahoch má spoločnosť medián dojazdových časov 9:18 minúty, čas odovzdávania pacientov v zdravotníckych zariadeniach predstavoval 12 minút (taktiež mediánová hodnota). Najčastejšie zasahovali záchranári pri úrazoch hlavy a tela. Napriek tomu, že počet absolvovaných výjazdov stúpol o viac ako 7,5 tisíca, klesol počet ťažkých prípadov s potrebou resuscitovať pacienta.

Pri tretine z 1816 ťažkých prípadov bolo nutné použiť defibrilátor. Rekordérom v poskytnutí kardiopulmonálnej resuscitácie boli vlani práve žilinské posádky, ktoré ju poskytli až 68 krát. „Posádka RLP sa skladá z lekára, záchranára a vodiča. V Žilinskej sa na týchto pozíciách strieda 12 ľudí. Vlani mala táto posádka 2 784 výjazdov k pacientom,“ uviedol hovorca skupiny Falck na Slovensku Vladimír Vanko.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu