Exminister Janušek sa dnes verdiktu nedočkal, súd prijal obžalobu


Foto: Exminister Janušek sa dnes verdiktu nedočkal, súd prijal obžalobu

Na dnešnom verejnom zasadnutí prijal Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu v kauze nástenkového tendra, v ktorom figuruje aj bývalý minister výstavby a regionálneho rozvoja a zároveň poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline za volebný obvod Hájik Marián Janušek. Spolu s ním čelia obžalobe vo veci údajne predraženého tendra z roku 2007 ďalšie štyri osoby, medzi nimi aj druhý exminister Igor Štefanov.

Miestny poslanec Marián Janušek čelí obžalobe za viacero zločinov. Podľa obžaloby sa mal dopustiť machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, vinia ho tiež z obzvlášť závažného zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Oznam visel na nástenke za dverami bez slobodného prístupu


Celá kauza sa týka tendra na reklamné služby, ktorý bol zverejnený na nástenke chodby v budove rezortu. K informácii o zákazke za 3,6 miliardy slovenských korún sa tak mohli dostať len osoby s magnetickou kartou, teda prevažne vtedajší zamestnanci. Oznam navyše visel na prvom poschodí ministerstva len 4 pracovné dni. Ponuku nakoniec dodalo jedno konzorcium firiem, tá bola vyhodnotená ako víťazná.

Neskôr bol celý tender zrušený, vyplatených bolo však viac ako 3 milióny eur. Zaujímavosťou je aj fakt, že verejnosť sa však nedozvedela ani to, ako súťaž dopadla - na žiadosť ministerstva ju Vestník verejného obstarávania nepublikoval.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu