Minister vnútra Kaliňák predstavil projekt Klientskeho centra štátnej správy v budove Europalace


Foto: Minister vnútra Kaliňák predstavil projekt Klientskeho centra štátnej správy v budove Europalace
Galéria: 11 fotiek

Na Okresnom úrade v Žiline predstavil dnes o 13:00 hod. minister vnútra a podpredseda vlády Slovenskej republiky Robert Kaliňák nový projekt Klientskeho centra štátnej správy v Žiline. Definitívne tak potvrdil to, čo v Žiline kolovalo ako špekulácia - nové klientske centrum bude v budove Europalace na Vlčincoch. Ako ďalej Kaliňák spresnil, ministerstvo si vybralo tieto priestory napríklad pre dobrú dostupnosť a výhodné zázemie.

Ministerstvo dostalo 5 reálnych ponúk, v hre bol aj Dom Techniky či budova Makyty


Robert Kaliňák na tlačovej konferencii spresnil počet ponúk, z ktorých si malo Ministerstvo vnútra vyberať nové priestory. Spolu ich malo byť päť, a obsahovali staršie objekty aj ešte nepostavené, úplne nové budovy. „Takto pred rokom sme hovorili, že hľadáme budovy. Za 12 mesiacov sa po vyselektovaní tých, ktoré spĺňajú nároky, k nám dostalo 5 ponúk,“ spresnil Kaliňák.

„Jednou z nich bola ponuka v súvislosti s Domom Techniky, ktorá predstavovala sumu 7,8 milióna eur bez rekonštrukcie. Potom projekt Dve veže, ktoré by boli nové v ponuke za 15,3 milióna eur. Ďalej ponuka na budovu Makyty za 9,5 milióna eur, následne bývalá budova SPP, ktorá však bola veľmi malá, bez rekonštrukcie za niečo viac ako 3 milióny,“
vymenoval odmietnuté ponuky aj so sumami minister.


Ministerstvu sa ako najvýhodnejšia ponuka javila výšková budova na žilinskom sídlisku Vlčince. „Poslednou ponukou bol Europalace, to znamená budova bývalého obchodného centra, v ktorej máme ponuku na viac ako 13-tisíc metrov štvorcových za sumu 6,98 milióna eur so zariadením po rekonštrukcii. Pre nás je táto ponuka veľmi úsporlivá, pretože v podstate si do týchto priestorov zo strany obvodného úradu vnesieme len počítače a spisy, mobiliáre a všetky veci sú už súčasťou vyššie uvedenej ceny,“ informoval Kaliňák.

Minister ďalej tvrdí, že výhodou nového centra bude dobrá dostupnosť a 150 krytých parkovacích miest, ktoré sú v cene. Parkovanie na nich by malo byť bezplatné, klientom ponúkne nové centrum klimatizované priestory. Projekt klientskeho centra štátnej správy v Žiline začne svoju skúšobnú prevádzku počas leta, naplno by sa mal rozbehnúť so začiatkom nového školského roka

Transparentné priestory majú zrýchliť proces vybavovania


Kaliňák zareagoval aj na obavy zamestnancov ohľadom skladby priestorov, v ktorej je pracovník viditeľný počas úkonov. „Klientske centrum je budované pre klientov, čiže rozhodujúcim je klient. Zamestnanci majú pri štarte problém s tým, že priestory sú prehľadné a, pri všetkej úcte, nemôžem si odskočiť na kávičku a klient bude čakať dve hodiny kým sa nerozhodnem, že ho prijmem. Keď tam sedím, a nikto tam nie je, každý vidí, že tam nemám klienta,“ uviedol minister s tým, že podobná prax sa im už osvedčila v Bratislave.

Podľa jeho slov dosiahli vyššiu efektivitu, presnejšie skrátenie času vybavovania a vyšší počet vybavených klientov na jedného pracovníka. Robert Kaliňák uviedol, že pri stransparentnení priestorov sa zvýšil počet vybavených klientov z 9 na 15 denne.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu