V Žiline zaznamenali dva dni po sebe prekročenie hranice smogových častích


Foto: V Žiline zaznamenali dva dni po sebe prekročenie hranice smogových častích Foto: ilustračné

SHMÚ vydal upozornenie pre častice PM10 (skratka z anglického názvu “particulate matter” - častice a označenia veľkosti 10 mikrometrov) v oblasti Žiliny po tom, ako dva dni po sebe nameral prekročenie stanoveného prahu. Zjednodušene ide o prachové častice. Pravidelná inhalácia PM10 poškodzuje najmä kardiovaskulárny a pľúcny systém, dlhodobý expozícia znižuje dĺžku dožitia a zvyšuje kojeneckú úmrtnosť.

„Signály upozornenia a výstrahy pre častice PM10 nasledujú po nameraní prekročenia prahu dva po sebe nasledujúce dni a zároveň je za posledných 6 hodín na automatických monitorovacích staniciach v zóne alebo aglomerácii rastúci trend hodinových koncentrácií častíc PM10 aspoň na polovici počtu staníc,“ uvádza na svojich stránkach Slovenský hydrometeorologický ústav.

Signál „UPOZORNENIE“ nasleduje pre častice PM10 po prekročení informačného prahu 100 µg/m3 vyjadreného ako dvadsaťštyrihodinová priemerná hodnota koncentrácie častíc PM10
    Signál „VÝSTRAHA“ nasleduje po prekročení výstražného prahu 150 µg/m3 vyjadreného ako dvadsaťštyrihodinová priemerná hodnota koncentrácie častíc PM10

Singál pre smogové častice platí od 16. februára 12:00 hod. až do odvolania. Žilinský kraj, spolu s Banskobystrickým a Košickým, vykazuje nadlimitné hodnoty častíc PM10. Najvýraznejšie k zvýšeniu emisie PM10 a PM2,5 zo spaľovania prispievajú malé domácnosti vykurovaním pomocou dreva, z dopravného sektoru sú to dieselové motory.

Medzi citlivé skupiny populácie na častice PM10 zaraďujeme starších ľudí ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, malé deti a tehotné ženy. Na pozore by sa mali mať aj astmatici a alergici. Medzi akútne prejavy patrí napríklad dráždenie očí, nosa a hrdla, pocity tlaku na prsiach, bolesť hlavy a kašeľ.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu