Na šiesty tradičný prechod bežkárov z Melocíka na Kasárne prišlo až 200 bežkárov


Foto: Na šiesty tradičný prechod bežkárov z Melocíka na Kasárne prišlo až 200 bežkárov Foto: ŽSK

Makov 4. február 2017 - Žilinský samosprávny kraj zorganizoval už po šiestykrát tradičný prechod bežkárov z Melocíka na Kasárne. Pred samotným štartom pokrstil žilinský župan i najnovšiu publikáciu z dielne ŽSK pod názvom „Javorníky. Veľká kniha o nemalom pohorí.“ a odznela tiež unikátna ľudová pieseň o Javorníkoch, ktorú pre túto príležitosť zložili heligonkárky sestry Bacmaňákové.

Javornícka magistrála je neoddeliteľnou súčasťou Kysúc, ktorá žije v každom ročnom období, a v zime je plná najmä bežkárov. Vďaka bohatej snehovej nádielke mohli bežkostopu ratrakom vytvoriť už začiatkom decembra, odkedy sa tu nepretržite bežkovalo. Na štart tradičného prechodu prišlo až 200 účastníkov.

Žilinská župa sa stará o stopu z Makova - Kasární až na Husárik (Čadca) a vytvára približne 54 kilometrov zjazdných pre bežkovanie. „Túto sezónu sme trasu upravovali zatiaľ 10-krát. Uvidíme, ako sa bude počasie vyvíjať a ak sneh vydrží, vyrazíme s ratrakom opäť pred víkendom,“ informovala vedúca oddelenia cestovného ruchu ŽSK Barbora Zigová s tým, že podmienky na trase si môžu záujemcovia jednoducho pozrieť aj z pohodlia domova ešte predtým, ako na Javorníky vyrazia. 

V osade Bielovci na Semeteši sa nachádza aj webkamera, ktorá vysiela najnovšie zábery z magistrály. Bežkovanie v Javorníkoch je výnimočný zážitok a milovníci tohto športu si môžu dokonca vybrať, či pôjdu po dlhšej trase viac ako 50 kilometrov, alebo si zvolia tú kratšiu, ktorá má 12 kilometrov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK