Pred obcou Rosina pribudol dopravný ostrovček, ktorý má znížiť rýchlosť áut


Foto: Pred obcou Rosina pribudol dopravný ostrovček, ktorý má znížiť rýchlosť áut

Čitatelia nás včera 30.januára 2017 upozornili, že pred obcou Rosina už pribudol avizovaný dopravný ostrovček. Na mieste, kde sa dnes nachádza, ešte v priebehu októbra a novembra 2016 realizovali prvé práce. Cestu najskôr rozšírili a neskôr sa doplnilo vodorovné dopravné značenie spolu so zvislou značkou. Vodiči vedeli, čo sa na mieste chystá, no nepoznali termín dokončenia stavby. 

Deliaci ostrovček - dopravný ostrovček na miestne oddelenie dopravných alebo protismerných jazdných prúdov v jednom mieste fyzicky oddeľuje jednotlivé smery jazdy z rôznych dôvodov, ako napríklad, zníženie rýchlosti na vjazde do obce. Ostrovček sa spravidla umiestňuje do stredu komunikácie.

Deliaci ostrovček má za úlohu znížiť rýchlosť áut, ktoré prichádzajú od Žiliny. V minulosti bol na začiatku obce osadený merač rýchlosti, ktorý slúžil ako psychologická brzda. Postupom času však prestal fungovať a vodiči opäť začali jazdiť rýchlo. Po novom je na vjazde vytvorená prekážka, pre ktorú musia vodiči spomaliť. V obci často prebieha aj meranie rýchlosti políciou, nakoľko sa po cestách premávajú niektorí šoféri aj osemdesiatkou.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu