Chodec vstúpil na priechod tesne pred autoškolu, po zatrúbení nadával a privolal políciu


Foto: Chodec vstúpil na priechod tesne pred autoškolu, po zatrúbení nadával a privolal políciu Foto: Andrej Synák

Incident, ktorý sa odohral ešte 19.januára na križovatke ulíc J.M.Hurbana a Kuzmányho, skončil až privolaním polície. Podľa slov svedkov mal chodec, ktorým bol pán vo veku asi 40 rokov, vstúpiť na priechod pre chodcov tesne pred vozidlo autoškoly. Krátko na to sa ozvalo zatrúbenie a ľudia už počuli len nadávky a krik. Muž mal údajne aj búchať po kapote auta, rozčuľovať sa a byť vulgárny.

„Chlapík bol nervózny a ešte vulgárne nadával na inštruktora. Potom oboma rukami buchol po kapote auta. A to len preto, že skočil na priechod meter pred auto,“ uviedol čitateľ Stanislav. Muž zrejme nemyslel na to, že žiak autoškoly nemá ešte dostatočné skúsenosti a na šmykľavom priechode nemusí včas zabrzdiť. Nechýbalo veľa a ľahko mohlo dôjsť k zrážke.

Pri prechádzaní cez cestu treba dávať pozor

Aj chodec je účastníkom cestnej premávky a na cestu nesmie vstúpiť, ak nie je presvedčený, že pre rýchlosť a vzdialenosť auta prejde bezpečne. Nemôže náhle vbehnúť na cestu, no ak prejavuje snahu prejsť cez priechod pre chodcov, vodič mu musí dať prednosť. Iné je to však, ak hovoríme o skúsenom vodičovi a iné pri žiakovi autoškoly.


Žiak ešte len získava potrebné zručnosti a skúsenosti, na čo by mali aj chodci brať ohľad. Vozidlo autoškoly je vždy viditeľne označené a vzhľadom na to by sa mal chodec na ceste aj správať. Skočiť do cesty autoškole a hnevať sa, nie je správnym riešením. V čase, kedy k incidentu došlo, boli navyše cesty šmykľavé a namrznuté. Na vodorovnom dopravnom značení sa tiež často zvykne pri brzdení šmýkať.

S mužom majú negatívnu skúsenosti aj iní

„Dnes som incident videla a nedá mi nereagovať. Zhodou okolností pred pár rokmi vynadal dotyčný pán aj mne a mojim deťom na vláčiku v OC Mirage. Naši trojroční chlapci nechtiac predbehli asi ročného syna, s ktorým tam čakal. Hneď ako sa na to prišlo, slušne sa mu ospravedlnili, ale on neustále nadával a rozčuľoval sa,“ uviedla čitateľka Katarína.

Muž podľa svedkov zbytočne situáciu vyhrotil a celá vec mohla dopadnúť inak. Či zámerne vstúpil na priechod pred autoškolu, aby vyvolal konflikt, nie je známe. „Na miesto bola privolaná policajná hliadka, ktorá zistila, že oznamovateľa (40-ročného muža) malo ohroziť pri vstupe na priechod pre chodcov vozidlo autoškoly. Ku kontaktu s chodcom nedošlo,“ uviedla žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová. 

Účastníci boli podľa jej slov poučení, že môžu podať na polícii oznámenie, čo do dnešného dňa ani jeden z nich neurobil.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu