Vrátna dolina po búrke: Obnova bude stáť približne 10 miliónov eur


Foto: Vrátna dolina po búrke: Obnova bude stáť približne 10 miliónov eur

O prívalovej vode v noci z pondelka na utorok sme informovali niekoľkokrát aj na našich stránkach. Vo Vrátnej doline boli následky oveľa ničivejšie ako v Žiline, kedy tam voda zničila koryto potoka Varínky, kamenie zasypalo stanicu lanovky a poškodená bola aj prístupová cesta. Práve pre opravu tejto cesty bude podľa agentúry SITA Žilinský samosprávny kraj potrebovať štyri až šesť miliónov eur.

Ďalšie náklady tvoria prostriedky na obnovu zničeného koryta potoka. Tie odhaduje Slovenský vodohospodársky podnik na minimálne 2 milióny eur a obec Terchová žiada 2,2 milióna na odstránenie nánosov okolo lanovky či iné činnosti. Ide zatiaľ len o hrubé odhady, v pondelok mimoriadne zasadá vláda Slovenskej republiky.

Tá rozhodne o finančnej pomoci pre postihnutú oblasť, podľa návrhu premiéra R. Fica by mal Peter Kažimír ako minister financií vyčleniť do konca júla finančnú dotáciu v celkovej sume 3,06 milióna eur. Odstraňovanie škôd potrvá najmenej tri mesiace a Vrátna dolina zostáva naďalej uzatvorená pre verejnosť.

Dostať sa tam môžu len miestni obyvatelia, majitelia rekreačných zariadení či ubytovaní turisti. Aj to v sprievode záchranárov alebo polície.

zdroj: SITA


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu