Žilinskí rockeri Bod Omylu: Dnes by sme asi všetci chceli byť Youtubermi


Foto: Žilinskí rockeri Bod Omylu: Dnes by sme asi všetci chceli byť Youtubermi Foto: the-mm photography

Štvoricu mladíkov, zoskupenú pod názvom Bod Omylu, netreba mladším čitateľom predstavovať. Jedna z najvýraznejších lokálnych hudobných kapiel vydala koncom roka nový počin s názvom FENIX. V krátkom rozhovore vám preto prinášame niekoľko zaujímavostí nielen zo zákulisia nahrávania nového albumu. Ten pokrstila v Žiline dňa 23.12.2016 ďalšia rodáčka - herečka Barbora Švidraňová.

Predstavte nám svoje začiatky a prvý kontakt s hudbou..

 
Začali sme ešte ako partia spolužiakov na základnej škole. V pôvodnej zostave sme všetci pochádzali z jedného sídliska – z Hájika, a boli sme kamaráti naozaj od detstva. Keď sme mali tak 13 rokov, začala sa medzi chalanmi šíriť mánia s hudbou a mnohí sme si nakúpili prvé nástroje, väčšinou gitary. Vtedy sme, ako každý druhý tínedžer, chceli hrať v kapele, dnes by sme asi všetci chceli byť Youtubermi.. Ale späť ku gitare, ja som tú svoju prvú musel predať, lebo som na ňu málo cvičil, čo sa doma nestretlo s pochopením. Kuriozitkou bol náš prvý bubeník Peťo, ten rodičov otravoval s bubnami z lega až kým mu nekúpili normálne :). O nejaký čas ma oslovili chalani, že nemajú speváka do kapely.

Počuli ma (Lukáš) spievať na nejakom školskom Slávikovi a nik lepší im nenapadol. Tak sme začali skúšať v nevyužitej spálni jedného rodinného domu. Bývala tam taká pani, ktorá trochu slabšie počula, čo bola vlastne jej aj naša spása, lebo inak by to kvílenie nevydržala a hnala by nás odtiaľ kade-ľahšie. Kapela ako taká oficiálne vznikla na začiatku roku 2010, to už sme mali aj vlastnú tvorbu. Takže už to je 7 rokov.

Zažili ste počas účinkovania na scéne zmeny v zoskupení a aká je súčasná zostava?


V kapele sme štyria, zostavu sme menili trikrát. Najprv začiatkom roku 2012 odišiel pôvodný gitarista Tomáš, a vtedy som na gitare začal hrať ja. Potom koncom roka 2014 odišiel bubeník Peťo, a v kapele ho nahradil Jakub, ktorý následne odišiel v lete 2015. Odvtedy hráme stabilne v zostave Michal Bros (gitara), Lukáš Turiak (spev, gitara), Peter Šoška (basa, vokály) a Dávid Palutka (bicie).

“Predstav si okamih, v ktorom stojíš pred osudovou dilemou. Ak sa vyberieš správnou cestou, v živote nájdeš šťastie. Keď sa však rozbehneš zlým smerom, nikdy neokúsiš to,čo ti bolo ponúknuté. Rozhodnutie sa môže stať tvojim víťazstvom, alebo BODOM OMYLU…”


Predstavte v krátkosti doterajšiu diskografiu a účinkovanie na scéne..

Prvé dva roky fungovania sme vydávali demáče a single, uverejňovali ich na Bandzone a Youtube. V roku 2012 sme prvýkrát skúsili poriadne štúdio a nahrali sme 6-songové EP. O rok na to nám vyšiel prvý album Nechaj sa ovládnuť ku ktorému sme natočili klipy na single V tichu tvojich slov a Svet ťa núti, no a koncom minulého roka nám vyšiel najnovší album FENIX s videoklipom k titulnej rovnomennej skladbe.

Niekoľko singlov z tohto albumu sme dali vonku ešte pred vydaním CD a sú k nim aj klipy, ide napríklad o piesne Naskoč!, Nesmelý, My verzus My a Cestou ku hviezdam. Čo sa týka koncertov, nevedieme si presné štatistiky, ale bolo ich niečo vyše 200. Zatiaľ posledným bol domáci vianočný koncert v Smer Music Bare, kde nám Barbora Švidraňová pokrstila nový album.



Kde ste nahrávali FENIX-a a koľko trvá príprava takéhoto štúdiového počinu?

Už 5 rokov sa držíme v našom obľúbenom GM Recording studiu v Jablunkove. Nachádza sa kúsok za česko-slovenskými hranicami a je to taký náš malý druhý domov. Je tam výborný zvukmajster Martin Roženek, s ktorým sa nám pracuje veľmi pohodovo. Zatiaľ sa inde nechystáme. Tento album bol špecifický v tom, že sa nahrával postupne, štyri single z neho sme vydali už v roku 2015. Minulý rok sme zvyšok donahrávali na dvakrát, jednu várku na jar a jednu na jeseň. Album nakoniec vyšiel v novembri.

Vaše skladby často ozdobíte aj videoklipom, koľko ich plánujete k FENIX-u a ako vznikajú?


Videoklip k titulnej skladbe FENIX vznikol v priestoroch Melody Shopu v spolupráci s kamarátmi z VLN Productions, ktorí stáli pri väčšine našich doterajších videí. Celkovo máme zatiaľ na konte 6 klipov, no s novým albumom by sme toto číslo radi zvýšili na dvojmiestne. Chceli by sme natočiť videá ku všetkým singlom z nového CD, ktoré ho doteraz nemajú, a to čo najviac svojpomocne, s využitím vlastných nápadov a zdrojov.

Momentálne už pracujeme na strihu nového klipu, ktorý sa natáčal v priestoroch Považskej galérie umenia. Taktiež zháňame spolupracovníkov na tvorbu ďalších troch, takže to tu trošku zneužijem na malý inzerát. :) Ak radi točíte videá, kreslíte animácie alebo tancujete, napíšte nám, náruč máte u nás otvorenú.



Môžete nám poodhaliť, čo plánujete v roku 2017 a kedy vás uvidíme najbližšie na domácej pôde?

Minulý rok sme mali komplet celý rozplánovaný a veľmi náročný, tak sme si na tento rok pre zmenu žiadne extra plány nespravili. Chceli by sme veľa hrať a točiť videá, ale nebookujeme žiadne samostatné turné. Budeme radi ak sa nám podarí odohrať pekné festivalové leto a dobré klubové akcie. A samozrejme ak sa náš nový album dostane do čo najviac uší. V Žiline budeme určite na jeseň na festivale Žilina žije, dovtedy tu zatiaľ nemáme booknuté nič.

Spoznávajú vás niekedy fanúšikovia na ulici alebo inde?

No ak sú to kamaráti tak áno. :D Nie sme hviezdy, takže nehrozí ani žiadna sláva tohto typu. Občas sa niekto nájde, najmä doma v Žiline. Človeka poteší, keď si z ničoho nič uvedomí, že jeho hudba sa naozaj dostáva k ľuďom. Raz ma vo vlaku oslovil pán, tak o dve generácie starší, že nás doma počúvajú aj so ženou. To som bol vyslovene zaskočený. Dovtedy som si myslel, že nás registrujú iba mladí.



Pred akým najväčším publikom ste hrali a stalo sa vám pri koncertoch aj niečo kuriózne?

Skvelú atmosféru mali koncerty na Woodstocku, Topfeste, Staromestských slávnostiach, Majálesoch, ale aj mnohé klubové akcie, či už tie zo začiatkov kapely, kedy to bolo pre nás všetko nové a nepoznané, alebo tie z nedávno ukončeného turné. Vianočný krst albumu bol po mnohých stránkach jedným z najemotívnejších koncertov, aké sme odohrali.

Čo sa týka zaujímavostí z koncertov, vždy mi príde na um naša cesta domov z Funradio Dohody v Malackách, keď sme už niekde za Bratislavou začali mať problémy so svetlami. Chvalabohu noc bola jasná, mesiac svietil a trošku nám pomohlo aj prisvietenie mobilmi na krajnicu. Teraz sa na tom síce smejeme, ale vtedy nám nebolo všetko jedno. Neodporúčame to skúšať doma. :)



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok