V Žiline opäť začalo husto snežiť, SHMÚ vydal výstrahu pred mrazmi do -24 °C, vetrom a snehom


Foto: V Žiline opäť začalo husto snežiť, SHMÚ vydal výstrahu pred mrazmi do -24 °C, vetrom a snehom

Výdatné a husté sneženie sa spustilo nad Žilinou zhruba okolo 22:30 hod. Sneh v krátkom čase zasypal cesty. Tie sú neupravené a preto by všetci noční vodiči mali zvýšiť opatrnosť a prispôsobiť rýchlosť ich stavu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) navyše vydal výstrahy a to nie len pred snehom ale aj nízkymi teplotami a silným vetrom.


Prvá výstraha bola vydaná v čase od 5.1.2017 10:00 do 6.1.2017 12:00 a varuje pred silným vetrom, ktorý sa očakáva miestami na horách a vyššie položených miestach. Vietor môže dosahovať rýchlosť až 130 km/h. Stupeň výstrahy je 2. Uvedená rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Druhá výstraha bola vydaná v čase od 6.1.2017 23:00 do 7.1.2017 09:00 a varuje pred nízkymi teplotami. Stupeň výstrahy je taktiež 2. a miestami sa očakáva najnižšia teplota až -24°C. Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká. 


Tretiu výstrahu vydal SHMÚ pred snehovými jazykmi a závejmi. Výstraha má stupeň 1. a trvanie od 4.1.2017 12:00 do 7.1.2017 12:00. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Vodiči nám navyše aktuálne hlásia nebezpečne šmykľavé cesty v Žiline a blízkom okolí. Cestári pravdepodobne nestíhajú s údržbou, nakoľko husto sneží a vozovka rýchlo zapadne snehom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ