ŽSK informoval o pripravených 114 vozidlách zimnej údržby, cesty sú podľa vodičov neupravené


Foto: ŽSK informoval o pripravených 114 vozidlách zimnej údržby, cesty sú podľa vodičov neupravené

Dnes sme zverejnili informácie z tlačovej správy Žilinského samosprávneho kraja, kde bolo uvedené, že ŽSK má na zimnú údržbu pripravených spolu až 114 vozidiel. V súvislosti s touto informáciou varoval úrad vodičov, aby si dávali pozor na tvorbu poľadovice a aby prispôsobili jazdu stavu ciest. 

Správa ciest ŽSK má v tejto sezóne k dispozícii 114 sypačov a naskladnených 4.000 ton chemického a 13.000 ton inertného materiálu. „Štrk a soľ postupne dopĺňame a najbližšie zvýšime zásoby ešte tento týždeň,“ dodal riaditeľ odboru dopravy. Podľa jeho slov treba zvýšiť pozornosť aj v horských priechodoch. 

Pár minút po zverejnení článku sa však ozvalo niekoľko rozhorčených vodičov, ktorí nahlásili neupravené cesty v rôznych častiach kraja a v okolí mesta. Vodiči sa nám najčastejšie posťažovali na činnosť, alebo skôr nečinnosť cestárov. Je samozrejmé, že cestári nedokážu odhrnúť všetky cesty ihneď a zaberie im to dlhší čas. Mnohí preto majú pochopenie v ich práci, no skôr nechápu, kto a ako rozhoduje o poradí, v akom sa údržba ciest vykonáva.

Najčastejšie hláseným problémom sú neupravené dôležité cesty, v smere na Rajec, Kysuce, Terchovú a Martin. V druhom rade sú to miestne dôležité komunikácie, ako napríklad hlavné ťahy a výpadovky. Vodiči sa zhodujú v názore, že údržba sa vykonáva nesprávne resp. v opačnom poradí - najskôr obce a menej frekventované cesty, následne až dôležité cestné spojenia. Samozrejme nie všetky pripomienky sú opodstatnené, nakoľko existuje aj skupina vodičov, ktorí sú nezodpovední a často sa valia po šmykľavých cestách, pričom neprispôsobujú rýchlosť ich stavu.


Z pripomienok vodičov sme vybrali nasledujúce:

„Keď napadne 3 cm snehu, tak behajú po Žiline hore dole, ale keď už napadne toho snehu viac, tak ich nevidno,“ uviedol jeden z nahnevaných vodičov.

„Veď keď nasneží, vôbec tie autá nestretnete. A to nehovorím o dedinských cestách, ale napríklad cesta z Ružomberka do Martina bola dnes v katastrofálnom stave, vôbec neupravené,“ uviedol Roman.

„Keď ich toľko je, tak všetky majú byť v teréne, nech je Makov zjazdný. Veď to je hanba, medzinárodná cesta a nezjazdná,“ uviedol čitateľ Miroslav.

Ak aj údržba ciest prebieha podľa vodičov nesprávnym spôsobom, každý by sa mal správať a počínať si tak, aby svojou jazdou neohrozil ostatných na ceste ale aj mimo nej. Ak nie je vozovka upravená, je potrebné znížiť rýchlosť jazdy, zvýšiť opatrnosť a byť ostražitý. Predovšetkým netreba zabúdať na správne osvetlenie auta a nejazdiť počas hustého sneženia na dennom svietení.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu