Kompletný program Stanice Žilina - Záriečie na August 2014


Foto: Kompletný program Stanice Žilina - Záriečie na August 2014

Prinášame vám kompletný program aktivít, ktorý sme dostali priamo od organizátorov zo Stanice Žilina - Záriečie. Pokračovať budú populárne filmové utorky s letným kinom, ale tešiť sa môžete aj na workshopy, besedu, výstavu, diskusie či pouličné predstavenia. Program je naozaj pestrý, takže odporúčame nájsť si čas a navštíviť toto miesto, ktoré ponúka bohaté možnosti.


pondelok – piatok, 4. – 8. 8.
workshop pre deti
Urob si samo – detské DIY sympózium
Detské DIY sympózium (Do It Yourself = Urob si sám), na ktorom sa malí účastníci budú učiť vlastnoručne zostrojiť rôzne užitočné veci, hračky, vylepšováky a chuťovky. Sami si vyrobíme napríklad loptu, peňaženku, periskop, štetec alebo vtáčiu búdku (aj zmrzlinu!). Cieľom bude takmer z ničoho vytvoriť niečo nové –  užitočné alebo zábavné. Budeme veľa improvizovať a recyklovať. Zdanlivo nepotrebným veciam a odpadkom vymyslíme novú funkciu. Ožívime napríklad plastové flaše, tetra paky, kusy látky alebo papiera.
Workshop je vhodný pre deti od 8 rokov. Info a prihlasovanie: dusan@stanica.sk, 0980 186 140

pondelok – piatok, 4. – 8. 8.
interdisciplinárny workshop
Vyhliadka na MestoZÁhrada
Workshop pre mladých architektov s témou Straníka, kopca nad Žilinou, odkiaľ štartujú paraglajdisti, súčasne je archeologickým náleziskom a mohlo by byť aj dobrou vyhliadkou na naše mestečko.

utorok 5. 8., 20.30
letné kino
Hanba (r.  Steve McQueen)
Úspešný, finančne zabezpečený Brandon, žije v súčasnom New Yorku s absolútnymi možnosťami a gigabajtmi porna. Hanba je mrazivou analýzou vyprázdnenosti súčasnej produktívnej generácie, v ktorej sa neschopnosť lásky, citu a komunikácie s ostatnými transformuje do patologickej závislosti na cyklicky sa opakujúcich sexuálnych aktivitách. Tematicky a vizuálne výnimočne naliehavý film, je unikátny svojou nekompromisnosťou, s ktorou ukazuje prázdnotu života Brandona a súčasne prázdnotu životov súčasnej generácie tridsiatnikov. Explicitné sexuálne scény poukazujú na mechanickosť aktivít, ktoré nahradili hlbšie sociálne a citové vzťahy. Hanba má potenciál radikálnej generačnej výpovede.
Hanba – Steve McQueen / GB / 2011 / 101 min / anglicky + české titulky

piatok 8. 8., 21.00
pouličné predstavenie
Divadlo Continuo (Cz): U zdi
Medzinárodne uznávané pouličné Divadlo Continuo prichádza do Žiliny so svojou najnovšou inscenáciou s názvom U zdi. Inscenácie súboru majú nenahraditeľnú poetiku, v ktorej sa mieša pohyb, fyzické herectvo, cirkusové techniky, živá hudba a výrazná výtvarná štylizácia.
Jedna bezmenná stena a jej príbeh v čase. Stena, pri ktorej sa popravovalo, pri ktorej sa tajne stretávali milenci. Stena, cez ktorú sa uteká do lepšieho sveta. Stena, na ktorú sa píšu odkazy či revolučné heslá. Na ktorú sa lepia plagáty a reklamy na najnovšie výrobky, ktoré rozhodne musíme mať. Okrem toho, že nás chráni pred vonkajším, cudzím, nebezpečným či len nepríjemným, môže byť aj prekážkou v našej ceste. Ceste za nezámym a nepoznaným, ale predsa tak dôležitým.

utorok 12. 8., 20.30
letné kino
Trainspotting (r. Danny Boyle)
Mark Renton je z vlastného presvedčenia feťák a heroínu holduje aj skupinka jeho „kamošov“: Spud, Sick Boy, Tommy i sociopat Begbie. A nech už je ich revolta proti hodnotám meštiackej spoločnosti akokoľvek čudná a sebadeštruktívna, užívajú si ju naplno, pričom si nepripúšťajú nevyhnutný koniec. Mark sa však v jednej chvíli rozhodne s heroínom skončiť... Dokáže mu „normálny život“ poskytnúť rovnaké vzrušenie ako dávka drogy? Edinburghská drogová scéna 80. rokov, postihnutá ekonomickou krízou sa tu premietla s autentickou surovosťou, ktorú však režisér dokonale vyvažuje čiernym humorom a surrealistickými situáciami.
Trainspotting – Danny Boyle / GB / 1996 / 94 min / anglicky + české titulky

štvrtok 14. 8., 17.00, kníhkupectvo Artforum
literárna beseda
Anasoft litera: Svetlana Žuchová
Svetlana Žuchová sa do desiatky finalistov literárnej ceny Anasoft litera dostala už po tretí raz. Je psychiatričkou, publicistkou, prekladateľkou a samozrejme spisovateľkou. Debutovala zbierkou poviedok Dulce de lechce v roku 2003. Odvtedy vydala ďalšie tri knihy: novelu Yesim (2006), román Zlodeji a svedkovia (2011) a Obrazy zo života M. (2012). „Myslím, že na ‘spisovateľstvo’ treba dve veci. Jednak vnútornú motiváciu, hybnú silu, a potom zmes toho, čomu sa hovorí talent a šťastie, aby sa texty dostali k čitateľovi. Bez jedného či druhého z človeka spisovateľ nebude,“ povedala nedávno v rozhovore pre denník SME.

štvrtok 14. 8., 18.00, galéria Plusmínusnula
vernisáž výstavy
Patrícia Koyšová: Keď budem veľká, chcem byť vodopád
Prúdy padajúcej vody rovno uprostred nového priestoru galérie Plusmínusnula. Detský sen o vodopádoch v podobe diorámy v ľudskom merítku. Na výstave Keď budem veľká, chcem byť vodopád uvidíte špecifickú inštaláciu ďalších zo série airbrushov Patrície Koyšovej, ktorej sa táto maliarska technika darí doviesť takmer k dokonalosti. Výstava, ktorej kurátorkou je Katarína Gatialová, potrvá do 5. 9. 2014.

sobota 16. 8., 14.00 – 22.00
Club Mate Open Air párty
Poriadny žúr nemusí byť len nočná záležitosť. Club Mate Vás o tom presvedčí! Pozývame Vás na dennú párty, kde Club Mate predstaví 5 rôznych segmentov, ktoré podporuje – šport, umenie, hudba, gastronómia, móda. K dobrej atmosfére prispejú viacerí DJs, budú pripravené dekorácie, možnosť pestro dotvoriť si tričká a legíny alebo si len tak maľovať. Kto sa bojí, že vyhladne, žiaden strach, budeme grilovať. Môžete vyhrať aj vecné ceny v rôznych súťažiach, prípadne tí unavenejší po pracovnom týždni môžu vylihovať v chill out zóne.

utorok 19. 8., 17.00, kníhkupectvo Artforum
diskusia
Vrba Wetzler Memorial
Stretnutie s Fedorom Gálom a ďalšími účastníkmi pešieho pochodu z Osvienčimu do Žiliny, ktorý je rekonštrukciou úteku Rudofla Vrbu a Alfréda Wetzlera z koncentračného tábora a má ambíciu stať sa pravidelnou tradíciou.
Pred sedemdesiatimi rokmi po dvojtýždňovom pochode dorazili do Žiliny dvaja slovenskí Židia, ktorí ušli z Osvienčimu. Boli jedni z mála, ktorým sa útek podaril. Už rok pred koncom vojny podali priame svedectvo o vraždení v koncentračných táboroch, aké si ľudstvo dovtedy nevedelo predstaviť. Fedor Gál, jeden z organizátorov memoriálu, hovorí, že osobný fyzický zážitok zo 140-kilometrového pochodu pripomenie príbeh oboch hrdinov lepšie ako článok na internete či reportáž v televízii. Príďte si vypočuť autentické zážitky z pilotného ročníka memoriálu Vrba Wetzler, ktorého účastníci v tento deň doputujú do Žiliny.

utorok 19. 8., 20.30
letné kino
Sacro GRA (r. Giafranco Rosi)
Gianfranco Rosi, ktorý si za predlohu svojho filmu zvolil knihu Itala Calvina „Invisible Cities” (Neviditeľné mestá), sa rozhodol zobraziť Rím nevšedným spôsobom – prostredníctvom diaľnice. Prináša autentické príbehy a osudy obyčajných ľudí, žijúcich na okraji najväčšej dopravnej tepny Talianska, Grande Raccordo Anulare (GRA), ktorá je kruhovou diaľnicou Ríma s dĺžkou asi 70 kilometrov. Kamera zachytáva reálny život popri diaľnici bez akýchkoľvek príkras a štylizujúcich zásahov. Divákom ukazuje širokú rôznorodosť domácností, profesií, osobností, sociálnych vrstiev a prirodzený rytmus každodenného života na diaľnici. Režisér sa vyhýba hlbšej analýze a objavuje neviditeľné svety, poetiku, krutosť a protirečenia súčasného Talianska i svetovej spoločnosti. Sacro GRA je prvý dokument, ktorý získal Zlatého leva na MFF v Benátkach v hlavnej súťaži.
Sacro GRA – Giafranco Rosi / IT / 2013 / 93 min / taliansky + české titulky

utorok 26. 8., 10.00 – 14.00
informačný seminár k dotačným programom EÚ
Európa pre občanov a Kreatívna Európa, podprogram Kultúra
Predstavenie jednotlivých výziev programu Európa pre občanov (Družobné mestá, Siete partnerských miest, Projekty občianskej spoločnosti), ktorý je otvorený pre neziskový sektor, samosprávu, výskumné, vzdelávacie a kultúrne inštitúcie a podprogramu Kultúra (Projekty Európskej spolupráce, Literárny preklad, Siete, Platformy) pre inštitúcie s činnosťou v oblasti kultúry. Vstup voľný, registrácia na adrese office@europapreobcanov.sk.

utorok 26. 8., 20.30
letné kino
Futurologický kongres (r.  Ari Folman)
Herečka Robin Wright hrá samú seba: filmovú hviezdu za zenitom. S pribúdajúcimi vráskami ubúda filmových postáv.  Na stole má možno poslednú veľkú ponuku: filmové štúdio chce naskenovať jej telo, pohyby i emócie, a kúpiť si virtuálnu herečku, ktorá nezostarne. Strach z konca kariéry, prísľub večnej mladosti a štedrá finančná kompenzácia nakoniec Robin presvedčia, aby ponuku prijala. Po dvadsiatich rokoch sa vydáva na rokovanie o predĺžení zmluvy na futurologický kongres. Ocitá sa v transformovanom fantazijnom svete, v animovanej zóne, kde môže byť každý tým, kým chce. Vizuálne omračujúce spracovanie na motívy jednej z poviedok kultového autora sci-fi Stanisława Lema (o.i. Solaris) je zvláštnou reflexiou spoločnosti, ktorá vzýva kult mladosti a opája sa priemyselne vyrábanými ilúziami. Izraelský režisér Ari Folman (Valčík s Bašírom) originálnym spôsobom kombinuje herecké výkony s animovanými pasážami, a zápletku ponecháva otvorenú rôznym interpretáciám. Po formálnej i obsahovej stránke ide o veľmi ambiciózny film, ktorý „útočí” na zmysly diváka plejádou vnemov a očakáva od neho dôvtip a predstavivosť.
Futurologický kongres – Ari Folman / Izrael, D, FR / 2013 / 120 min / anglicky + české titulky

piatok 29. 8., 20.00
koncert / jam session
Common Sense
Domáci impro-kvartet, ktorého členov spája najmä chuť objavovať skryté a neustále prekvapujúce možnosti improvizácie vytváranej v konkrétnom momente. Repertoár je zložený prevažne z vlastných kompozícií, doplnených o známe i menej známe jazzové i nejazzové skladby.
Common Sense: Jano Klanica – bicie, Juraj Haluška – trúbka, Julo Kuna – basa, Pavol Kubalík – gitara

nedeľa 31. 8., 17.00
ochutnávka
Talianska Vegánska nedeľa
Koncom augusta sa s letom rozlúčime po taliansky. Sicílska mafia asi nebude, ale špagety určite áno. Talianska kuchyňa je u nás veľmi obľúbená a niet sa čo čudovať. Základom drvivej väčšiny jedál je len zopár kvalitných ingrediencií, ktoré vo vhodnej kombinácií potešia každého labužníka. Toto je ponuka, ktorú nemôžete odmietnuť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu