Školstvo bude v roku 2017 hospodáriť so sumou 70 miliónov eur, na pláne sú ďalšie rekonštrukcie


Foto: Školstvo bude v roku 2017 hospodáriť so sumou 70 miliónov eur, na pláne sú ďalšie rekonštrukcie Foto: ŽSK

Školstvo bude v budúcom roku hospodáriť so sumou 70 573 384 eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja na rok 2017, ktorí budú župní poslanci schvaľovať v pondelok 19. decembra 2016. Oblasť vzdelávania má ŽSK z väčšej časti v prenesenej kompetencii financovanej zo štátneho rozpočtu. Viac ako 58,5 mil. eur tak pridelí ministerstvo školstva pre gymnáziá, stredné odborné školy a konzervatóriá.

Tento rok ŽSK investuje do obnovy 4 408 212 eur, čo predstavuje 17,57 % z jeho kapitálových výdavkov.

Župa plánuje nakúpiť nové vybavenie do jedální, skvalitniť internáty a zabezpečiť moderné učebné pomôcky. Zároveň sú na rade ďalšie rekonštrukcie, keďže mnoho školských budov je už rokmi opotrebovaných a župa preto postupne vyčleňuje financie do každého regiónu.

ŽSK naplánoval v Hornom Považí napríklad aj výmenu trafostanice z roku 1982 v Dopravnej akadémii v Žiline, obnovu hygienických zariadení Gymnázia Okružná a dokončenie jednej z najočakávanejších investícií - komplexnej rekonštrukcie najväčšej funkčnej haly v Žiline na Rosinskej ceste.


Nové ihrisko by malo v budúcom roku vzniknúť i v Kysuckom Novom Meste pri Spojenej škole a dobudovaná bude tiež telocvičňa pri SOŠ technickej v Čadci. Financie rozpočet pridelí aj turčianskych školám a ich športoviskám.

„Na Gymnázium V. Paulinyho-Tótha počítame s výmenou podlahy telocvične a pokračujeme tiež v združenej investícii s mestom Martin pri budovaní športovo – rekreačného areálu,“ informovala riaditeľka odboru školstva Eva Rovňanová.

Cieľ zníženia energetickej náročnosti chce kraj naplniť najmä v regióne Liptov. Výmena okien a zateplenie je zahrnuté do rozpočtu v SOŠ elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku, Gymnáziu M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši či v školskom internáte v Ružomberku. Obnova hygienických zariadení zase čaká oravskú Spojenú školu v Nižnej, kde si finančné prostriedky vyžiada taktiež výmena kabíny výťahu a výťahových dverí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK