Referendum o zákaze prejazdu áut v Mojši bolo neúspešné, hlasovať prišlo málo ľudí


Foto: Referendum o zákaze prejazdu áut v Mojši bolo neúspešné, hlasovať prišlo málo ľudí

V sobotu 3.decembra 2016 sa konalo v obci Mojš referendum. Obecné zastupiteľstvo vyhlásilo referendum na svojom zasadnutí v septembri. Hlavnou otázkou, ktorú mali zodpovedať obyvatelia bolo, či bude cesta do obce Varín uzavretá pre osobnú a nákladnú dopravu. Pre mnohých obyvateľov ide o vážnu vec, nakoľko dopravná situácia v obci je neúnosná a počet prechádzajúcich áut narastá každým mesiacom. Už teraz podľa odhadov prejde denne cez Mojš okolo 3 000 áut.

Referenda sa však zúčastnilo len 41% oprávnených voličov. Aby bolo úspešné, účasť by musela byť aspoň 50%. Čo bude teda ďalej s dopravnou situáciou je otázne a obec bude musieť túto otázku riešiť sama. Môže sa stať, že prejazd zakážu aj bez súhlasu obyvateľov. Obec by ale najskôr musela získať cestu v smere do Varína od Žilinskej VÚC do svojho vlastníctva. Ministerstvo dopravy by následne muselo súhlasiť s preklasifikovaním tejto cesty len na účelovú komunikáciu.

Obec počíta aj s projektom obchvatu. Ten bol naplánovaný už v minulosti, no obec stále bojuje s problémom s pozemkami. Tie obyvatelia nechcú predať. Obec má už aj nový projekt, no obyvatelia, ktorí žijú v nových častiach Mojša s ním nesúhlasia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu