Lampa na Solinkách nefungovala roky, krátko po upozornení ju opravili


Foto: Lampa na Solinkách nefungovala roky, krátko po upozornení ju opravili Foto: Jaseňova ulica - maps.google.com

Čitateľka Nikola sa na nás obrátila s problémom, ktorý sa jej priamo dotýka, keďže býva na Solinkách. Na ulici Jaseňova totiž nefungovala lampa verejného osvetlenia, ktorá bola v danom mieste jediná pre pomerne veľkú plochu. Podľa jej slov lampa nefungovala niekoľko rokov, na mieste tak vznikal, najmä počas zimy, nebezpečný neosvetlený priestor.

„Ide o osvetlenie na sídlisku Solinky - medzi panelákmi Jaseňova 2 a Jaseňova 4, keďže tento priestor je veľmi tmavý, čo je hlavne v zimných mesiacoch citeľné. Nebývam tu tak dlho, ale od domovníka mám informáciu, že lampa je nefunkčná 20 rokov. Po jednom z mojich telefonátov na dispečing spoločnosti Siemens tu boli dvaja oprávari, avšak lampu napriek tomu neopravili a je stále nefunkčná. Neviem ako ďalej postupovať a prečo si spoločnosť Siemens neplní podmienky, ktoré ma v zmluve s mestom,“ uviedla čitateľka.

Problémom je nefunkčný kábel v zemi, opravu však spoločnosť zaistila do niekoľkých dní


“Osamotené” umiestnenie lampy bolo, paradoxne, aj dôvodom, prečo lampu nebolo možné dlhšiu dobu opraviť. „Jedná sa o káblovú poruchu na starom kábli, na ktorom nie je možné lokalizovať presné miesto poruchy. Ide o kábel uložený v zemi, ktorý je pravdepodobne nefunkčný po celej svojej dĺžke, resp. na viacerých miestach. Vzhľadom na veľkú vzdialenosť od najbližšieho funkčného svietidla cca 60 m, nie je možné dočasne zrealizovať provizórne vzdušné prepojenie. Napriek tomu bol vydaný opätovný pokyn na vyhľadanie nefunkčných miest na trase kábla,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Mesto teda preverilo daný podnet aj u spoločnosti, ktorá zabezpečuje prevádzku lampy. „Preverovali sme uvedený podnet u firmy Siemens, ktorá na základe zmluvy zabezpečuje prevádzku a údržbu sústavy verejného osvetlenia v meste Žilina. V danom prípade sa jedná o viacnásobnú poruchu v zemnom uložení napájacieho kábla. Aktuálne sa na odstránení tejto poruchy pracuje a podľa informácií zodpovedného pracovníka firmy Siemens urobia všetko preto, aby predmetná lampa do konca tohto týždňa svietila,“ spresnil Čorba.

Práce na odstránení poruchy potvrdila aj spoločnosť Siemens. „Aktuálne sa pracuje na odstránení káblovej poruchy, tak aby do konca týždňa lampa svietila,“ uviedla ešte uprostred minulého týždňa Monika Orbanová zo spoločnosti Siemens.

Krátko po tom, ako sme na nefuknčnú lampu upozornili hovorcu aj samotnú spoločnosť, bola spojazdnená. “Dva dni po tom, ako som Vám napísala, provizórne spojazdnili lampu a začalo sa s kopaním jamy, aby sa opravil preseknutý elektrický kábel. Jama je už zakopaná, lampa stále provizórne spojazdnená, tak ešte uvidím do konca týždňa. Každopádne aj provizórne riešenie postačuje, a po minimálne desiatich rokoch lampa svieti,“ uviedla čitateľka Nikola.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu