Bezplatná MHD v Žiline - také sú plány mesta


Foto: Bezplatná MHD v Žiline - také sú plány mesta

O dva a pol roka by chcelo mesto Žilina zaviesť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre Žilinčanov, ktorá by platila za určitých podmienok. Už dnes jazdia bezplatne dôchodcovia nad 70 rokov, obmedzuje ich však čas v ranných a poobedných špičkách. Nápad bezplatnej MHD je podľa primátora Igora Chomu inšpirovaný Frýdkom-Místkom v Českej republike. V patnerskom meste už bezplatné MHD funguje, o čom sa primátor presvedčil počas návštev.

Aké by boli obmedzenia?

Bezplatná MHD v Žiline by mala platiť pre všetkých obyvateľov s trvalým pobytom na území Žiliny. Ďalšou podstatnou podmienkou pre jej využívanie sú zaplatené podlžnosti voči mestu. Prechod na bezplatnú MHD by prebiehal postupne.

Už od roku 2015 bude MHD zdarma pre všetkých dôchodcov, ktorí majú len dôchodok a nemajú popri tom aj zamestnanie. Nebude teda platiť časové obmedzenie dopravných špičiek.

Pre koho by mala byť bezplatná MHD?

Od 01.01.2017 by mala táto novinka platiť pre ľudí s trvalým pobytom na území Žiliny a bez podlžností voči mestu Žilina. MHD bez platenia by tak malo platiť pre všetkých “poctivých” Žilinčanov. Naopak, týkať sa nebude tých, ktorí do nášho mesta prichádzajú a nemajú tu trvalý pobyt. Pre nich ostane v platnosti lístkový systém.

Náklady?

Ak hovoríme o bezplatnom cestovaní, je jasné, že niekde sa peniaze na jeho prevádzku musia nájsť. Podľa slov primátora bude v prvých dvoch až troch rokoch dopad zavedenia bezplatnej MHD negatívny. Mesto Žilina bude musieť financovať dopravu približne o 2 milióny eur viac ako doteraz.

Čo to prinesie?

Aj keď náklady pri takomto projekte sa môžu zdať vysoké, určite má aj svoje pozitíva. Primátor očakáva menej áut v centre mesta a s tým súvisiace zníženie premávky. Rovnako by takéto zníženie malo zlepšiť ekológiu či zvýšiť počet obyvateľov s trvalým pobytom na území mesta. A práve vďaka ich vyššiemu počtu by mohli vzrásť podielové dane a zvýšiť sa tak rozpočet mesta Žilina, z ktorého by bola bezplatná MHD v Žiline hradená.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu