Projekt Usmej sa, prší! získal grant, v Žiline budeme vidieť poetické diela na ulici počas dažďa


Foto: Projekt Usmej sa, prší! získal grant, v Žiline budeme vidieť poetické diela na ulici počas dažďa Foto: ilustračné

Včerajším dňom o polnoci končilo hlasovanie na stránke Nadácie VÚB, ktorá tento rok podporí desiatky projektov. Z každého kraja mali užívatelia možnosť hlasovať za jeden projekt zo šiestich, banka cez svoju nadáciu podporí tri v každom kraji. Zo Žilinského kraja sa medzi víťazov dostali projekty Minigaléria ZVONICA - komunitné centrum Dubie v Kysuckom Novom Meste, KOM-KOM kompostuj s nami v Martine a Usmej sa, prší! od žilinského združenie Truc sphérique.

Práve o treťom projekte, ktorý nadácia podporí, sme vás informovali už v priebehu súťaže. V Žiline sa tak dočkáme umenia aktivovaného dažďom, jeho autormi budú podľa plánov umelci, inšpiráciu im však poskytnú všetky vekové kategórie obyvateľov mesta. „Inšpiráciu budeme čerpať od obyvateľov a do procesu dizajnovania zapojíme deti, mládež, dospelých aj dôchodcov. Zozbierané nápady budú spracované umelcami do atraktívnych dizajnov, ktoré sa objavia na chodníkoch nášho mesta,“ uviedli autori projektu z Truc sphérique.

Projekt na podporu Hričovského hradu skončil štvrtý

Tesne na štvrtom mieste skončil projekt sprístupnenia Hričovského hradu. Autorom bolo Združenie priateľov Hričovského hradu, cieľom bolo spraviť z ruiny bezpečné miesto aj pre kultúrne podujatia. Na tretie miesto, ktoré by znamenalo grant vo výške 3000 eur, však chýbalo projektu 128 hlasov.

„Hrad Hričov je klenotom Súľovskej vrchoviny. Pamiatka je menej známa, no v posledných rokoch ju začína objavovať a navštevovať čoraz viac ľudí. Snažíme sa propagovať pamiatku a popri tom je naším hlavným cieľom celková konzervácia hradnej ruiny s vykonaním pamiatkových výskumov. Ruina ma slúžiť ako bezpečné, pokojné a náučné verejné priestranstvo, na ktorom sa počas leta konajú rôzne kultúrne podujatia,“ spresnili autori projektu.

Z podpory sa malo podľa plánov realizovať drevené schodisko so strechou a nové zábradlie po celej jeho dĺžke. „Areál hradu je však stále nebezpečný pre pohyb a preto je jedným z našich hlavných cieľov postavenie veľkého dreveného schodiska so strechou, ktoré výrazne prispeje k bezpečnému pohybu po hradnej ruine. Bude potrebné namontovať zábradlie po celej dĺžke schodiska a konštrukciu strechy,“ uviedlo v podkladoch Združenie priateľov Hričovského hradu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu