Dnes slávnostne otvorili Vianočnú poštu v Rajeckej Lesnej, Ježiškovi prišlo už viac ako 3000 listov


Foto: Dnes slávnostne otvorili Vianočnú poštu v Rajeckej Lesnej, Ježiškovi prišlo už viac ako 3000 listov
Galéria: 6 fotiek

Vianočná pošta 2016, ktorú už 18 rokov organizuje Slovenská pošta, a.s., je oficiálne otvorená. V Rajeckej Lesnej, ktorá je práve tým miestom, kde si Ježiško preberá listy a želania zo svojej poštovej schránky, ju dnes slávnostne otvorili generálny riaditeľ Slovenskej pošty Robert Gálik a minister zdravotníctva a bývalý generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Ten sa stal aj krstným otcom sviatočnej známky Vianočnej pošty, ktorej námetom je detská kresba.

Na magickú adresu 999 99 Ježiško prišlo už vyše 3000 listov

Listy a želania môžu deti písať Ježiškovi počas celého roka. Doteraz prišlo Ježiskovi už viac ako 3000 listov, z toho takmer 1200 zo zahraničia. Prvý tohtoročný list zo Slovenska dostal Ježiško už na konci augusta od Sofinky z Levíc. Na Ježiškovu poštovú adresu: „999 99 Ježiško“ píšu aj deti z celého sveta.

Prvý zahraničný list prišiel do Rajeckej Lesnej z exotického Taiwanu už v máji. Práve z Taiwanu prichádza najviac zahraničných listov, k dnešnému dňu je to už takmer 900 listov. Ježiškovi píšu aj deti z Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Rakúska, Švajčiarska, Anglicka, Hong-Kongu, USA, Bieloruska, Talianska, Urajiny, Japonska, Malaysie, Izraelu, Ruska a Kolumbie.

Za 17 rokov poslali deti jeden a pol milióna dopisov


„V priebehu doterajších 17. ročníkov Ježiskovi poslali deti z celého sveta viac ako 1,5 milióna listov so svojimi vianočnými želaniami. Najúspešnejším rokom bol rok 2015, kedy Ježiško dostal takmer 120 tisíc listov. Veľmi sa tešíme, že takto aj Slovenská pošta môže prispieť k vianočnej atmosfére a byť pomocníkom rodičov v tradícii písania vianočných listov Ježiškovi,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty Robert Gálik.

„Je pre mňa veľká česť byť krstným otcom tak krásneho projektu ako je Vianočná pošta. Práve Vianočná pošta nám ukazuje, že aj v dnešnom svete moderných komunikačných technológii má rukou písaný vianočný pozdrav o kúsok ľudského slova viac. Verím, že aj tento ročník priláka nielen deti, ale aj dospelých a v dnešnej uponáhľanej dobe opäť prinesie viac úsmevu. Ja mám ako minister zdravotníctva svoje najväčšie vianočné želanie pre všetky deti na celom svete - veľmi si prajem, aby boli všetky deti zdravé a nemuseli poznať bolesť,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Vianoce patria najmä deťom a aj preto námetom sviatočnej známky vydanej pri príležitosti Vianoc je aj tento rok detská kresba. Námetom tohtoročnej známky je obrázok Vanesky Pecekovej zo Spojenej školy v Komárne, ktorá nakreslila Troch kráľov. Kresbu na FDC „Betlehem“ nakreslila Viktória Berkyová zo Spojenej školy v Komárne a Šimon Števula zo ZŠ Zlatníky nakreslil „Vianočnú hviezdu s anjelikom“, ktorá bude použitá na FDC pečiatku. Tieto kresby poslali deti v rámci Vianočnej pošty Ježiškovi v roku 2015. Autorom grafickej úpravy známky, FDC a FDC pečiatky je akad. maliar Vladislav Rostoka.

Vianočná pošta odpisuje na listy, posiela menšie darčeky


Vianočné listy píšu najmä malé deti, občas prídu však aj listy od starších či dospelých, ktorí sa takto na chvíľu vrátia do detstva a zaspomínajú si na krásne vianočné zážitky. Tento rok už Ježiško dostal vyše 3000 listov zo Slovenska aj zo sveta. Niektoré deti napíšu krátky list so želaním zdravia a šťastia celej rodine, niektoré si želajú úspech v škole a iné pošlú dlhý zoznam darčekov, aby si Ježiško mal z čoho vybrať.

Už od roku 1999 organizuje Slovenská pošty, a. s., výnimočný projekt – Vianočnú poštu. Počas doterajších 17. ročníkov poštou prišlo na adresu „999 99 Ježiško“ 1 549 364 listov. Ten všetkým deťom, ktoré uviedli svoju poštovú adresu, nielenže odpísal, ale poslal im aj malý darček. Obľuba slovenského „poštového“ Ježiška nepozná hraníc. Len minulý rok mu prišlo zo zahraničia viac ako 3 000 listov až z 51 štátov sveta.

Pravidelne dostáva poštu z takmer celej Európy, dokonca mu píšu aj deti zo vzdialených kútov sveta ako napríklad Číny, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu, USA, Kanady, Malajzie, Austrálie či Taiwanu. Ježiško odpisuje deťom nielen v slovenčine, ale aj v angličtine. V Braillovom písme odpísal minulý rok Ježiško 144 deťom. Bližšie informácie o projekte sú aj na stránke www.vianocnaposta.sk.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Slovenská pošta