Župa podala 15 nových projektov na eurofondy v celkovej výške 4 miliónov eur


Foto: Župa podala 15 nových projektov na eurofondy v celkovej výške 4 miliónov eur

Vybudovanie nového úseku cyklotrasy popri Váhu, ďalšia etapa rekonštrukcie Budatínskeho hradu či obnova ciest na území slovensko-českého pohraničia. To sú len niektoré z hlavných cieľov Žilinského kraja na podporu cestovného ruchu, vzdelávania i zlepšenia dopravnej infraštruktúry v prihraničnom území. Župa na to plánuje využiť aj zdroje z Európskej únie z programu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce.

Minulý týždeň podal ŽSK a jeho inštitúcie 15 žiadostí o nenávratný finančný príspevok, pričom päť z nich je z oblasti kultúry a cestovného ruchu, tri sú zamerané na oblasť dopravy a regionálneho rozvoja a sedem projektov stredných škôl je orientovaných na vzdelávanie. V prípade úspešnosti by sa plánované projekty mali začať realizovať už budúci rok.

Cyklotrasa od Vodného diela do Budatína na oboch stranách rieky a modely hradov pre nevidiacich

Eurofondy chce Žilinský kraj získať na výstavbu takmer štvorkilometrového úseku cyklotrasy po ľavej strane Váhu od Vodného diela po Budatín. Asfaltový úsek by bol tak už na oboch stranách rieky. „V rámci projektu, ktorý chceme zrealizovať s naším českým partnerom, Moravskosliezskym krajom, počítame aj s obnovou ďalších turistických úsekov a ich značenia. Súčasťou by bolo napríklad i vydanie brožúry o našich pamiatkach v Braillovom písme či vytvorenie modelov hradov pre nevidiacich, ktorí si tak budú môcť lepšie predstaviť, ako dominanty Žilinského kraja vyzerajú,“ uviedla vedúca oddelenia cestovného ruchu ŽSK Barbora Zigová. Podľa nej náklady na všetky podané projekty na podporu cestovného ruchu a turizmu predstavujú 810-tisíc eur.

V oblasti kultúry sa Žilinská župa uchádza o financie na rekonštrukciu druhého nadzemného podlažia v Budatínskom hrade, s ktorého obnovou kraj začal už v roku 2009. „Do dnešného dňa sa nám podarilo investovať do národnej kultúrnej pamiatky päť miliónov eur, zrevitalizovali sme historický park, zrekonštruovali dominantnú vežu, barokovú kaplnku i časť hradu. Ak uspejeme aj s týmto projektom, vytvorili by sme priestory na rozšírenie našej unikátnej expozície drotárstva,“ zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár s tým, že náklady by boli vo výške 775-tisíc eur.

„Celková výška investícií by v prípade schválenia všetkých spomínaných zámerov dosiahla približne 3,8 mil. eur. Žiadosti bude schvaľovať monitorovací výbor programu na budúci rok v marci,“ priblížil Michal Patúš, riaditeľ odboru európskych projektov a regionálneho rozvoja ŽSK. „V predchádzajúcom programovom období sa nášmu kraju podarilo v rámci slovensko-českej spolupráce získať viac ako 3,5 milióna eur na realizáciu 8 projektov. Verím, že, v aktuálnom období budeme ešte úspešnejší,“ dodal M. Patúš.      



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK